Nevrijeme u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji rušilo stabla, poplavljeni podrumi i garaže, oštećen krov škole u Mariji Gorici

DHMZ je za danas oglasio crveni alarm za dvije regije u Hrvatskoj, zagrebačku i osječku

01.07.2024., Zagreb - DHMZ za zagrebacku i osjecku regiju upalio je crveni meteoalarm. Veliko nevrijeme stiglo je u popodnevnim satima i do Zagreba. Dio stabla u Ulici Republike Austije srusilo se na cestu uslijed nevremena. Nakon brze intervencije vatrogasaca stablo je podrezano, a promet je normaliziran. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske javlja kako je Županijski centar 112 Zagreb zaprimio 200-tinjak poziva građana koji su tražili intervenciju žurnih službi zbog sanacije posljedica nevremena koje je pogodilo područje Zagrebačke županije.

Dodaju kako je 15-ak poziva zaprimljeno je s područja Grada Zagreba, a odnosili su se na uklanjanje stabla s prometnice. Kako navode iz Ravnateljstva, na području Zagrebačke županije najviše poziva bilo je iz Dugog Sela, Jablanovca i Marije Gorice.

Pozivi su se također odnosili na srušena stabla, ali i poplavljene podrume i garaže, oštećenja krovova obiteljskih kuća. Prema njihovim informacijama, oštećen je i krov osnovne škole u Mariji Gorici.

Crveni alarmi na snazi u dvije regije

Neki mještani su na području općine Kloštar Ivanić i u naseljima Šćapovec, Vinari, Predavec, Krišci i Čemernica Lonjska ostali bez struje zbog pada drveta na elektroenergetski vod. Srećom, zbog posljedica nevremena nije bilo ozlijeđenih osoba.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) je za danas oglasio crveni alarm za dvije regije u Hrvatskoj, zagrebačku i osječku, upravo zbog nevremena koje stiže. Crveni alarm koji označava “izuzetno opasne” vremenske uvjete oglašen je zbog lokalnog grmljavinskog nevremena uz prolazno olujni vjetar i tuču.

Narančasti alarm na snazi je u dubrovačkoj regiji zbog toplinskog vala, a u riječkoj zbog grmljavinskog nevremena. U toj regiji je vjerojatnost za grmljavinu veća od 70 posto. Splitska regija je pod žutim alarmom zbog toplinskog vala, a karlovačka i riječka su pod istima alarmom, ali zbog nevremena. U te dvije regije je vjerojatnost grmljavine veća od 60 posto. No, s prolaskom nevremena dolazi do prekida toplinskog vala.