Nevjerojatno. Avion koji je danas pao u Zagrebu prije tri godine je završio na krovu u Poreču

Pilot je imao probleme s motorom pa je morao prinudno sletjeti, ali nije stigao do piste

FOTO: Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu

Avion Cessna registarskih oznaka HA-TUB koji se danas popodne srušio kod Zagreba, pri čemu je jedna osoba poginula, a četiri su ozlijeđene, već je jednom sudjelovala u nesreći, i to prije tri godine na području zvanom Skagacer, blizu Poreča, piše Novi list. Spomenuti avion, tipa Cessna 182D Skylane, je 3. lipnja 2021. morao prisilno sletjeti s visine od oko 200 metara, a nakon prizemljenja se prevrnuo, o čemu svjedoče i fotografije koje je objavila Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu.

Spomenuta je agencija u izvješću o provedenoj istrazi kasnije utvrdila da je Cessna i tog dana, baš kao i danas u Zagrebu, poletjela s pilotom i četiri padobranca. Za razliku od današnjeg slučaja, kada je do nesreće došlo neposredno nakon polijetanja, u porečkoj su epizodi padobranci uspješno iskočili iz aviona na visini od 3300 stopa.

Nesreća se toga dana dogodila oko 15 sati kada je 43-godišnji pilot na visini od 200 metara uočio kvar i pokušao sletjeti. Naime, nakon što su padobranci iskočili, pilot se počeo spuštati i pripremati za slijetanje kada je na visini od 1300 stopa motor prestao reagirati. Navodno je i uzrok današnje nesreće bio kvar motora koji je otkazao pri uzlijetanju, doznala je reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk, od pilota koji je sudjelovao u potrazi.

Avion se okrenuo na krov

Pilot je 2021. godine usmjerio avion prema pisti, ali mu je ubrzo postalo jasno da neće stići pa je sletio na teren prije praga piste gdje se pri tlu okrenuo na krov. On je u tom trenutku bio sam u avionu i nije bio ozlijeđen, ali je nastala materijalna šteta, izvijestila je tog dana glasnogovornica PU Istarske Nataša Rogić.

“Vrlo je vjerojatno da je do kvarova na motoru tijekom leta došlo zbog zaleđivanja rasplinjača. Iako se zbog same prirode događaja ovakva pojava ne može sa sigurnošću potvrditi na terenu, na temelju prikupljenih informacija drugi mogući uzroci kvara motora su isključeni”, izvijestila je o uzroku nesreće Agencija za istraživanje nesreća u zračnom prometu.

Izvješće hrvatske Agencije prenio je Aviation-safety.net, dok na stranicama Agencije izvješće više nije dostupno, piše Novi list. Međutim, na stranicama Agencije još uvijek je dostupna objava od 6. travnja 2022. godine, kojom su potvrdili da je završena istraga nesreće zrakoplova Cessna 182D Skylane HA-TUB, koja se dogodila 3. lipnja 2021. godine. Objava sadrži link na izvješće, ali tog sadržaja nema na službenoj web stranici Agencije više nema.

Kod Lučkog poginula jedna osoba

Podsjetimo, u današnjoj nesreći južno od Kerestinca, u blizini zagrebačkog aerodroma Lučko, jedna osoba je smrtno stradala, a četiri su ozlijeđene te se radi na trijaži ozljeda i organizaciji njihova transporta, potvrdilo je Ravnateljstvo Civilne zaštite.

Jutarnji list je ranije javio da je zrakoplov služio za padobranske skokove i da je imao mađarske oznake, a pročelnik HGSS-ove stanice Zagreb Marin Lukas im je rekao da je pao nedugo nakon polijetanja. Prema dosadašnjim informacijama, svih petero ljudi u avionu bili su hrvatski državljani. Na teren su upućeni pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Zagreba, policija, hitna medicinska pomoć, HGSS Samobor i Zagreb te vatrogasci.