Nakon katastrofalne debate, Biden je jučer otišao na intervju koji ga je trebao spasiti. Ispalio je da je 'ponosan što je crnkinja'

To mu nije bio jedini kiks

US President Joe Biden speaks during a Fourth of July celebration for military and veteran families, caregivers, and survivors, on the South Lawn of the White House in Washington, DC, on July 4, 2024. (Photo by Mandel NGAN / AFP) / ALTERNATE CROP
FOTO: AFP

Nakon što je Joe Biden imao katastrofalnu debatu s Donaldom Trumpom, objavljen je njegov raspored za nadolazeće dane koji su mnogi komentatori proglasili ključnim za njegovu kampanju. No, čini se da je Biden, umjesto da iskoristi priliku i pokaže da je pohvatao konce, kiksao još jednom, piše The Telegraph.

Gostovao je u radijskoj emisiji afroameričke postaje Wurd u Philadelphiji gdje je kazao: “Usput, ponosan sam što sam, kako sam rekao, prvi potpredsjednik, prva crnkinja… koja služi s crnim predsjednikom”. Tako je, čini se, pomiješao mandat Kamale Harris sa svojim mandatom potpredsjednika, kada je služio s prvim crnim predsjednikom, Barackom Obamom.

Obama je u povijest ušao kao prvi američki crni predsjednik 2008. dok je Kamala Harris postala prva crna potpredsjednica i prva žena na toj funkciji 2020. godine. Prije nego se tu zbunio, Biden je točno kazao kako je on taj koji je imenovao Harris, ali i prvu crnkinju u Vrhovni sud, Ketanji Brown Jackson.

Trumpa nazvao jednim od kolega

No, to nije sve. Kada ga je voditelj upitao zašto je važno glasati, dao je odgovor koji je više usmjeren na odluku Vrhovnog suda da Trumpu dodijeli imunitet. “Trebate nekoga, nekoga tko će se pobrinuti da… usput, Vrhovni sud je upravo donio odluku koja prijeti američkom načelu da nemamo kraljeva. Nitko nije iznad zakona”, kazao je.

Biden je jučer imao još jednu aktivnost, obraćanje obiteljima vojnika u Bijeloj kući. Trajalo je četiri minute, a on je iskoristio priliku da kaže kako “ne ide nikamo.” No, potom je govorio o Donaldu Trumpu nazvavši ga “jednim od naših kolega.”

Niz grešaka samo će povećati pritisak na Bidena da odstupi iz predsjedničke utrke. Brojni članovi stranke sve su zabrinutiji oko njegove sposobnosti da pobijedi Trumpa u studenome. Danas će Biden dati intervju za ABC koji će se emitirati u udarnom terminu, dok bi sljedećeg tjedna trebao održati govor na samitu NATO saveza.