Na Rebru petero pacijenata zaraženo legionelom, dvoje u teškom stanju. Otkriveno i odakle je krenula zaraza

Dvoje pacijenata, koji su bili i ranije teško bolesni, bakterija je drastično pogoršala zdravstveno stanje

24.10.2021.  Zagreb - Ulaz u Hitnu sluzbu bolnice Rebro   Photo: Josip Regovic/PIXSELL
FOTO: Josip Regovic/PIXSELL

Petero pacijenata KBC-a Zagreb, na lokaciji Rebro, u toj se bolnici zarazilo legionelom, a dvoje ih je u teškom stanju, piše Jutarnji list. “Odmah smo alarmirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je napravio sve analize i bakterija je izolirana u vodovodnom sustavu.

U ovom trenu je u tijeku pasterizacija, odnosno ispušta se vrela voda iz svih slavina u bolnici, kazao je listu Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu. Dodao je da dvoje pacijenata, koji se nalaze u teškom stanju, bilo teško bolesno te da im je legionela drastično pogoršala zdravstveno stanje.

Zaraza se širi preko vode

U razgovoru za 24sata, Novak je na pitanja kako je došlo do zaraze odgovorio da je do nje vjerojatno došlo aerosolom, udisanjem kapljica iz tople vode. Istaknuo je da pacijenti nisu pili vodu iz slavine. Kazao je i kako ne pamti slučaj zaraze legionele u bolnici, dok u Hrvatskoj generalno bude oko 40 slučajeva godišnje.

Legionarska bolest je atipična upala pluća, uzrokovana bakterijom, te se zaraza vrlo često može proširiti iz klima-uređaja ili vode. Liječi se antibioticima, azitromicinom, kinolonima ili rifampicinom, a epidemije ove bolesti uglavnom su povezane s vodovodom bolnica, hotela i javnih kupališta ili bazena.