Muškarca koji se zapalio pred Vladom spašavala i saborska liječnica: 'Dotrčali smo do njega, samo je vikao: Vrećica, vrećica'

Situaciju je komentirao i Ivan Penava

FOTO: Patrik Macek/PIXSELL/Ilustracija

Jutros nešto prije 10 sati nepoznati muškarac se polio benzinom i zapalio ispred zgrade Vlade na Markovu trgu. Njegovo zdravstveno stanje je jako teško, a liječnici u Klinici za traumatologiju mu pokušavaju pomoći svim oblicima intenzivnog liječenja.

Događaju su svjedočili mnogi koji su sada, uglavnom, u šoku. Među prvima su mu, javlja N1, u pomoć pritekli policajci koji rade na osiguranju na Markovu trgu. Uočili su da muškarac nosi benzin, ali tada je već bilo prekasno. Prvi su ga počeli gasiti do dolaska vatrogasaca i hitne.

Saborska liječnica: ‘Vikao je o vrećici’

O događaju je za 24sata govorila saborska liječnica Gordana Štajminger. “Dobili smo dojavu iz Vlade da se zapalio čovjek, dotrčali smo do njega, već je bio ugašen, ali s opeklinama po cijelom tijelu jer se kompletno zalio benzinom”, kazala je.

“Disao je, bio kontaktibilan i samo je vikao: ‘Vrećica, vrećica‘. Valjda je mislio na vrećicu koja je bila blizu njega. Dali smo mu injekciju opijata, kisik i Hitna ga je odvezla u Draškovićevu”, ispričala je.

Iz Vlade izašli Plenković, Frka Petešić, Primorac

Iz zgrade Vlade su nakon događaja izašli premijer Andrej Plenković, Zvonimir Frka Petešić, Ante Šušnjar i Marko Primorac. ” Tragedija. Katastrofa, ne znam što bih rekao”, kazao je Primorac za 24sata.

Dnevnik.hr javlja da je Plenković nazvao ministra Vilija Beroša. Navodno su koordinirali zbrinjavanje muškarca.

Bakić: ‘U šoku sam, ne mogu doći k sebi’

Ispred zgrade Vlade u trenutku nesretnog događaja bio je i zastupnik stranke Možemo, Damir Bakić. Za Danas.hr je kazao da je vidio muškarca koji se polijeva te da je potrčao do zaštitara u Skupštini, da im to javi. No, brži su bili policajci iz Banskih dvora koji su dotrčali s vatrogasnim aparatima. “U šoku sam, ne mogu doći k sebi”, kazao je.

Događaj je komentirao i Ivan Penava, nakon sjednice Predsjedništva DomPoka. “Treba vidjeti pozadinu svega, ogromna tragedija i ponajprije vjerujem da će se čovjek uspjeti izvući. U svakom slučaju suosjećanje prema obitelji i njemu bez obzira na čin koji je doveo do ovoga. Ovo nije način kako se stvari događaju”, kazao je.

“Jesmo li kao društvo zakazali u smislu da je trebalo reagirati ranije, to će reći dan pred nama kad doznamo okolnosti što se krije iza toga. Tragedija, ljudski život je uvijek najviša vrijednost i užasno je kad se tako nešto dogodi”, dodao je.


Suicidalne i depresivne osobe u Hrvatskoj savjetodavnu pomoć mogu dobiti na više mjesta, a postoji i nekoliko telefonskih brojeva na kojima mogu zatražiti za psihološku pomoć:

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida: 01 2376 335 (radi od 0 do 24 sata)

Plavi telefon: 01/4833888 (plavi-telefon@zg.t-com.hr)

Psihološki centar TESA: 01/4828888 (psiho.pomoc@tesa.hr)