Uživo Vijesti

Muškarac se polio benzinom i zapalio pred zgradom Vlade, na mjestu događaja i Plenković. Ravnatelj bolnice: 'U jako je teškom stanju'

Muškarac je prije samozapaljenja bio u vidno rastrojenom stanju

FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Jutros nešto prije 10 sati nepoznati muškarac se polio benzinom i zapalio ispred zgrade Vlade Republike Hrvatske na Markovom trgu, potvrđeno je Telegramu iz Policijske uprave zagrebačke.

Zdravstveno stanje muškarca koji se samozapalio jutros na Markovom trgu, a koji je prevezen u Kliniku za traumatologiju, jako je teško te mu se pokušava pomoći svim oblicima intenzivnog liječenja, doznaje se od ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice Davora Vagića.

“Ozlijeđeni je u jako teškom stanu i trenutno se provode svi oblici intenzivnog liječenja”, izjavio je Vagić za Hinu. Više informacija liječnici će reći na konferenciji za medije u 12 sati.

Na licu mjesta i Plenković

Situaciju je komentirala i saborska liječnica dr. Gordana Štajminger. “Dobili smo dojavu iz Vlade da se zapalio čovjek, dotrčali smo do njega, već je bio ugašen, ali sa opeklinama po cijelom tijelu jer se kompletno zalio benzinom. Disao je, bio kontaktibilan i samo je vikao: “Vrećica,vrećica”. Valjda je mislio na vrećicu koja je bila blizu njega. Dali smo mu injekciju opijata, kisik i Hitna ga je odvezla u Draškovićevu”, rekla je.

Policija nam je potvrdila da je do incidenta došlo u 9.37 sati na južnoj strani Markovog trga. Na teren je poslana hitna pomoć, a na Gornjem gradu odjekuju sirene. Slike s mjesta događaja su uznemirujuće.

Svjedok je za Jutarnji list rekao kako je muškarac prije samozapaljenja bio u vidno rastrojenom stanju. Muškarac se zapalio, a požar koji je izazvao je ugašen pomoću aparata za gašenje. Prema dojavama s terena, po dolasku hitne pomoći još je uvijek bio živ.

Bakić: ‘Ne mogu doći sebi’

Na mjesto događaja stigao je i premijer Andrej Plenković i neki članovi Vlade. U trenutku ovog tragičnog događaja ispred zgrade Vlade se našao Damir Bakić (Možemo). “U šoku sam, ne mogu doći sebi”, rekao je.

Patrik Macek/PIXSELL
Patrik Macek/PIXSELL

Je li ovo poruka Vladi?

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava komentirao je situaciju. “Treba vidjeti pozadinu svega, ogromna tragedija i ponajprije vjerujem da će se čovjek uspjeti izvući. U svakom slučaju suosjećanje prema obitelji i njemu bez obzira na čin koji je doveo do ovoga. Ovo nije način kako se stvari dešavaju. Jesmo li kao društvo zakazali u smislu da je trebalo reagirati ranije, to će reći dan pred nama kad doznamo okolnosti što se krije iza toga. Tragedija, ljudski život je uvijek najviša vrijednost i užasno je kad se tako nešto dogodi”, rekao je.

Komentirao je i radi li se potencijalno o poruci Vladi. “Ne bih zaključivao na prečac. Ljudski život je u pitanju. Treba se usmjeriti na vrijednost ljudskog života i iz toga izvlačiti poruke. Najvažnije je sačuvati ljudski život i da će medicinsko osoblje dati maksimum da spase taj život. S obzirom na podatke da je 90 posto prekriven opeklinama, svjestan sam da će to biti teško.

Kaže da povodi mogu biti različiti. “Idemo se nadati da će to tako biti, a siguran sam da ćemo svi zajedno analizirati uzroke i povode. Povodi mogu biti različiti, o njima ne kalkuliramo, mogu biti biološke i društvene prirode ili kombinacija toga. Treba pustiti riječ struci da dokažu što je u pitanju a i iz ovakvih događaja moramo učiti”, rekao je.


Suicidalne i depresivne osobe u Hrvatskoj savjetodavnu pomoć mogu dobiti na više mjesta, a postoji i nekoliko telefonskih brojeva na kojima mogu zatražiti za psihološku pomoć:

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida: 01 2376 335 (radi od 0 do 24 sata)

Plavi telefon: 01/4833888 (plavi-telefon@zg.t-com.hr)

Psihološki centar TESA: 01/4828888 (psiho.pomoc@tesa.hr)