MORH planira noćne helikopterske manevre, upozoravaju građane: 'Obučavamo specijalne zračne snage, bit će bučno'

Obuka će se odvijati tijekom srpnja i veći dio obuke provodit će se tijekom noći

12.06.2019., Zemunik - Povodom odrzavanja multinacionalne vojne vjezbe Swift Response 19, u vojarni "Pukovnik Mirko Vukusic" u Zemuniku nalazi se vojna oprema britanskih i francuskih oruzanih snaga koja se koristi za provodjenje vojne vjezbe SR19. Trenutno se u vojarni nalazi vise od 500 pripadnika britanskih i francuskih oruzanih snaga s oko 170 vozila i 15 helikoptera, kao i deset pripadnika Hrvatske vojske s tri vozila. Britanske zracne snage stigle su u Zemunik s helikopterima CH-17 Chinook, AH-64 Apache i AW-159 Wildcat, a francuske zracne snage predstavljaju helikopteri NH 90 Caiman te EC-665 Tiger. AW-159 Wildcat.rPhoto: Dino Stanin/PIXSELL
FOTO: Dino Stanin/PIXSELL

Međunarodno središte za obuku specijalnih zračnih snaga (MSAP-TC) tijekom srpnja nastavlja obuku specijalnih zračnih snaga u Vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku, zbog čega iz MORH-a upozoravaju na prelete helikoptera i moguću pojačanu buku.

Međunarodno središte za obuku specijalnih zračnih snaga (MSAP-TC), u suradnji s Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom provodi unaprijed planiranu obuku slovenskih i mađarskih specijalnih zračnih snaga u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku. Obuka je započela u svibnju i završit će tijekom srpnja, izvijestili su iz MORH-a.

Zamolili su za strpljenje

Veći dio obuke provodi se u noćnim uvjetima, a letenje je planirano u skladu s važećim zakonskim regulativama.

Područja slijetanja su isključivo u vojnim objektima, odnosno vojarnama. Na području Gospića hrvatski i slovenski helikopteri proveli su obuku lipnju, a za polijetanje i slijetanje helikoptera od 8. do 18. srpnja koristit će se vojarne u Benkovcu, Kninu, Gospiću i Udbini.

Ministarstvo obrane i Oružane snage apeliraju na strpljenje i razumijevanje građana zbog moguće pojačane buke.