Mještani u strahu nakon još jednog požara na Jakuševcu: 'Plamen je bio barem 30 metara. Taj dim je išao na nas'

'Izgorjelo je 50 kubika neopasnog otpada i dio nadstrešnice koja će se morati sanirati', objasnio je direktor Čistoće Davor Vić

Požar na Jakuševcu
FOTO: Screenshot/Dnevnik Nove TV

Zagrebačko odlagalište otpada na Jakuševcu ponovno je gorjelo. Zapalio se glomazni otpad, a policija tek treba utvrditi kako je došlo do požara. U dva sata u noći počelo je gorjeti, a ujutro je bio vidljiv i krov koji se otopio.

Jedan od stanovnika Jakuševca kaže da ga je probudilo pucketanje. “Nije bilo nalik na petarde, ali dosta se čulo, bio je otvoren prozor. Išao sam pogledati i imamo sam što vidjeti. Bio je plamen barem 30 metara u zrak i veliki oblak crnog dima”, ispričao je Ratko za Dnevnik Nove TV.

Po dojavi o požaru na mjesto događaja je došlo 19 vatrogasaca, lokalizirali su ga za sat i pol. Na Jakuševcu su svi prozori bili zatvoreni jer građani nisu mogli disati od dima. “Taj dim je na nas išao. Morali smo stavljati majice da začepimo dišne puteve. U tom otpadu sigurno nije bilo parfema nego može biti samo štetnih tvari”, rekao je Ratko.

Mjerenja kvalitete zraka bez odstupanja

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar” navode da mjerenja kvalitete zraka nisu pokazala značajnija odstupanja. Policija utvrđuje sve okolnosti požara, a na terenu je i državni inspektorat.

“Ono što je najbitnije za reći je da nema ozlijeđenih. Izgorjelo je 50 kubika neopasnog otpada i dio nadstrešnice koja će se morati sanirati”, objasnio je direktor Čistoće Davor Vić. Na istom mjestu je i prošle godine buknuo požar.

“Prošle godine bio je manji požar kada se glomazni otpad obrađivao, tako da ophođenje s otpadom postaje sve rizičnije”, rekao je Vić, na što upozoravaju i iz Udruge Ekologija grada. “Noćas je došlo do ekološkog incidenta, to je izgledalo dosta dramatično. Neupitno je da je došlo do nekog zagađenja zraka”, upozorava Josip Pavlović iz udruge.

Radnici Čistoće u strahu od odrona

Radnici Čistoće u strahu su od odrona poput onog koji se dogodio prije pola godine, a sindikat upozorava da je sigurnost na prvom mjestu. “Cijelo vrijeme pratimo situaciju, ovo je dodatna psihoza za radnike, kad se u 2 sata u noći dogodi požar. Sreća da nitko nije stradao”, rekao je Mumin Hodžić iz Sindikata komunalnih radnika i vozača Čistoće.

Sanacija nakon odrona nije ni počela, a s Jakuševca se širi nesnosan smrad. Stanovnici naselja zbog straha ne vole izlaziti van, a požare, kako kažu, više i ne broje.

“Nažalost, pamtim ih jako puno. Volio bih vidjeti izvješće Zavoda za javno zdravstvo i pitati ih na kojim su mjestima uzimali mjerenja… Očito ne s pravih pozicija”, smatra Danimir Ostrugač.

Sve rjeđe otvaraju prozore zbog smrada

Jakuševčani sve rjeđe otvaraju prozore. “Ne znamo kad ćemo ponovno otvoriti prozore, dok se smrad od paljevine i smeća ne smiri. Noću se ovdje čuju i životinje. Ima čagljeva, lisica, ima svega”, rekao je Bruno Dogančić.

Od odrona je prošlo pola godine, uzrok još uvijek nije utvrđen. Sljedeći tjedan na teren bi trebali izaći sudski vještaci, a trebala bi početi i sanacija odrona.