Ministar o nestanku struje u Dalmaciji: 'Ne znamo točan uzrok. U Hrvatskoj nije bilo kvara'

Šušnjar je kazao da će prvo riješiti probleme u državi, pa ako bude potrebe kontaktirati kolege iz Crne Gore i BiH

Ministar gospodarstva Ante Šušnjar i direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sustava HOPS Danko Blažević komentirali su prekid opskrbe električnom energijom u Dalmaciji. Kako se neslužbeno doznalo, kolaps se dogodio zbog raspada elektroenergetske mreže u Crnoj Gori, BiH i Hrvatskoj.

Ministar Šušnjar kaže kako se trenutno utvrđuju detalji i uzroci raspada elektroenergetske mreže. “Naše službe do sada nisu utvrdile da se radi o bilo kakvom kvaru kod nas. Obzirom na to da se radi o zakonu spojenih posuda, i dio naše mreže je ostao bez napona. U ovom trenutku veći dio gradova je ponovno opskrbljen električnom energijom.

Postoje posebne procedure za vraćanje pod napon jer se radi o osjetljivim stvarima. Sve dežurne i žurne ekipe su na terenu. Mislim da će svi građani u kratkom roku dobiti električnu energiju”, kazao je.

‘Vrijeme istrage je šest mjeseci’

Šušnjar je kazao da je prekid došao do Zadra te da su brzom intervencijom od sjevera prema jugu pustili struju i brzo opskrbili sve potrošače. Dodao je i kako se ne zna točan uzrok nestanka struje. “To može biti zbog temperatura, prevelike potrošnje, ali to je egzogene naravi, ne kod nas. Dio smo te elektroenergetske mreže”, kazao je.

Blažević je kazao da je struja u Dalmaciji nestala oko 12.24, te da se u Europi za istragu ovakvih incidenata osnivaju ekspertni paneli zaduženi za izradu izvješća o poremećaju. “Predviđeno vrijeme istrage je šest mjeseci, a to pokazuje da su istrage jako kompleksne. Iako imamo preliminarne podatke, bilo bi neodgovorno da iznosimo bilo šta”, kazao je.

Na pitanje novinara što govore preliminarne informacije, Blažević je kazao da je navodno došlo do ispada na dalekovodu između Grčke i Albanije, ali da to ne može tvrditi sa sigurnošću jer je sve u sferi nagađanja.

‘Sustavi ne vide političke granice’

Kazao je i kako potrošnja nije razlog za nestanak struje. “Prošle godine smo oborili rekord u ljetnoj potrošnji, danas smo bili daleko od njega”, kazao je. Novinari su ga pitali zašto Hrvatska ovisi o Crnoj Gori, a Blažević je odgovorio da je cijeli elektroenergetski sustav kontinentalne Europe uvezan. “To ima prednosti i mane.

Prednosti su da možemo uvoziti i prodavati električnu energiju, ali mana je da se takvi poremećaji prenose iz jednog sustava u drugi. Ti sustavi ne vide političke granice nego se ponašaju po fizikalnim zakonima”, kazao je. Ustvrdio je i da se u teoriji cijela Europa može raspasti po pitanju električne energije.

Na tvrdnju da struje nije bilo niti u Slavonskom Brodu niti u Vinkovcima, Blažević je kazao da vjeruje da je razlog tome što je cijela BiH ostala bez napajanja, pa su time bili zahvaćeni i neki rubni dijelovi Hrvatske.

Ministar zadovoljan reakcijom službi

Prokomentirao je i navode da se ovakav raspad elektroenergetske mreže u tri države dogodio prvi put u povijesti. “U ratno vrijeme je Dalmacija 73 puta ostala bez napajanja jer je u to vrijeme bila podložna takvim poremećajima. Nije se odavno dogodilo, ali događaju se veliki raspadi. Čitali ste, Ekvador cijeli, 18 milijuna ljudi ostalo bez struje, pa raspad Italije kad je ostala bez napajanja”, kazao je.

Blažević je kazao kako vjeruje da se ovakvo što više neće ponoviti. Ministar Šušnjar je komentirao kako je iznimno zadovoljan reakcijom nadležnih službi koje rade na otklanjanju problema. Ustvrdio je i da će prvo riješiti probleme sa strujom u državi te da će ona, ako bude potrebno, kontaktirati kolege u Crnoj Gori i BiH.