Meteorolozi objavili nova upozorenja: stiže još topliji zrak s juga, zbog ekstremnih vrućina crveni alarm u četiri regije

U Dalmaciji sutra najtoplije, temperatura danju može dosezati i 39 stupnjeva

FOTO: PIXSELL/DHMZ

Bit će pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Danju vruće uz najvišu temperaturu uglavnom između 32 i 36 stupnjeva Celzija, u unutrašnjosti Dalmacije mjestimice i malo višu, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za četvrtak. Vjetar u unutrašnjosti većinom slab, prijepodne mjestimice do umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Na Jadranu će puhati umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, u Dalmaciji poslijepodne ponegdje prolazno i jak.

U četvrtak će na Jadran priteći još topliji zrak s juga, dok će zbog blizine ove fronte u sjevernim krajevima temperatura prolazno prestati rasti. Stoga će toplinski val u četvrtak početi i na Jadranu, vrhunac će u Hrvatskoj doseći u petak i zatim tijekom subote početi slabjeti, stoji u HRT-ovoj prognozi meteorologa Tomislava Kozarića.

Tople noći

U istočnoj Hrvatskoj sutra će biti podjednako sunčano i vruće kao i danas uz žuto upozorenje. Vjetar uglavnom slab sjeverni, a u noći će biti toplije nego sinoć. U središnjim predjelima pretežno sunčano i nastavak toplinskog vala unatoč koji stupanj nižoj dnevnoj temperatura zbog umjerenog sjeveroistočnog vjetra. Ali zato će noću biti toplije što će nekima narušavati kvalitetu sna.

Na zapadu zemlje također sunce i visoki koprenasti oblaci te pojava toplinskoga vala na sjevernom Jadranu. Ujutro ponegdje bura, a popodne vjetar s mora. Temperatura danju i do 34 stupnja, a noć će ugodnija biti samo u gorskoj Hrvatskoj.

U Dalmaciji sutra najtoplije, temperatura danju može dosezati i 39 stupnjeva, pogotovo u Zagori uz drugi stupanj opasnosti od djelovanja vrućine na zdravlje, pa treba biti posebno oprezan i svakako izbjegavati sunce. Slab do umjeren maestral manje osvježenje mogao bi donijeti samo na otocima.

Crveno pa moguća oluja

U četvrtak i na sunčanom krajnjem jugu temperatura prelazi kriterije za žuto upozorenje za toplinski val, a najviše će porasti u dolini Neretve. U noći burin pa će ona biti još toplija, a poslijepodne će manje neugodno biti samo onima na dohvatu maestrala.

Na kopnu se toplinski val nastavlja do subote, a u petak u nekim regijama moguće je i crveno upozorenje. No od noći s petka na subotu postat će i nestabilnije uz rast vjerojatnosti za lokalno intenzivnije pljuskove i grmljavinu, pogotovo u nedjelju kad će biti manje vruće. I na Jadranu u petak crveno upozorenje na srednjem i južnom dijelu, a u subotu toplinski val popušta. Na sjevernom dijelu pak malo raste vjerojatnost za pljuskove i grmljavinu, osobito u nedjelju.

Dodajmo i da je Meteoalarm za sutra objavio crvena upozorenja za četiri regije, karlovačku, kninsku, splitsku i dubrovačku, i to zbog iznimnog visokih temperatura koje će prelaziti 38 stupnjeva. U ostalim dijelovima Hrvatske na snazi će biti narančasto upozorenje.