Meteorologinja Dunja Plačko-Vršnak: 'Ljudi, sprečavanje tuče je nemoguće, prevencije od nevremena nema'

Budućnost je, kaže, u uplaćivanju osiguranja

Dunja Plačko-Vršnak
FOTO: Screenshot/HRT

Nevrijeme, tuča, poplave i pijavica obilježili su protekle dane u nekim dijelovima Hrvatske. Nakon sunca i visokih temperatura, meteorolozi opet najavljuju kišu.

“Zahtjevno je ljeto pred prognostičarima jer je učestala izmjena toplih i hladnih razdoblja, ali i količina vlage. To je potencijal za jači razvoj oblaka i grmljavinska nevremena, ali to je postala naša stvarnost”, kazala je Dunja Plačko-Vršnak iz Državnog hidrometeorološkog zavoda za HRT.

Navodi da proljeće iza nas nije toliko neobično i podsjeća na početak i sredinu travnja i temperature koje su dosezale do 30 stupnjeva pa onda njihov pad na niže od prosjeka. I onda smo imali temperaturu oko ili niže od prosjeka.

Osiguranja će postati dio troškova

“Ovo je proljeće bilo onakvo kakvo bi trebalo biti”, istaknula je Plačko-Vršnak i dodala da u protekloj godini nismo imali mjesec koji je bio oko prosjeka ili hladniji, osim na varaždinskom području gdje je svibanj prošle godine bio malo hladniji od prosjeka.

Upozorava da će osiguranja postati dio troškova na koja ćemo morati računati zbog nevremena i štete koje ono nanosi. “Prevencije od nevremena nema”, navodi Plačko-Vršnak. DHMZ je jedina nacionalna meteorološka služba u Europi koja “zasijava” konvektivne oblake srebrovim jodidom kako bi djelovali na tuču.

“Postoje generatori koji se pale i dolazi do isijavanja srebrovog jodida. On dolazi u oblak u kojem već postoje čestice kondenzacije. Puno više je tada kondenzacijskih čestica u oblaku. One djeluju tako da zrna potencijalne tuče u oblaku postanu sva manja, te da i ako padne tuča, ona bude sitnijeg zrna”, objašnjava Plačko-Vršnak.

Budućnost je ulaganje u obranu

Dodaje kako znanstvena zajednica nije dala potvrdu da to stvarno daje učinak u obrani. “Budućnost Hrvatske je ulaganje u obranu od tuče, a to su mreže, izdvajanje za osiguranje usjeva i imovine. Sprečavanje tuče je nemoguće”, istaknula je Plačko-Vršnak.

“U sljedeća tri mjeseca izgledno je da će temperature biti iznad prosjeka, a moguć je i manjak oborina. Kad gledamo sezonu, bit će toplije i suše”, zaključila je Plačko-Vršnak.