Ljudi u Dalmaciji sat vremena nemaju struje, HEP se konačno oglasio: 'Ovo je međunarodni poremećaj'

Dodaju da, što se tiče distribucijske mreže HEP-a, na mreži nema oštećenja

24.02.2024., Sibenik - Radovi na novoj dalekovodnoj mrezi kod Sibenika. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
FOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

HEP se kratkim priopćenjem oglasio o nestanku struje u Dalmaciji, dijelu Slavonije, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

“Prekid opskrbe električnom energijom u dijelovima Republike Hrvatske izazvao je međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja. Hrvatski operator prijenosnog sustava radi analizu s operatorima sustava susjednih zemalja kako bi se utvrdio uzrok. Za ublažavanje problema međunarodnog prekida opskrbe električnom energijom Hrvatska elektroprivreda stavila je u puni pogon sve svoje proizvodne kapacitete kako bi HOPS mogao osigurati opskrbu električnom energijom građana RH u što kraćem vremenskom roku”, kažu iz HEP-a.

Dodaju da, što se tiče distribucijske mreže HEP-a, na mreži nema oštećenja.

Cijela Dalmacija bez struje

Podsjetimo, nešto nakon 12 sati cijelo područje Dalmacije ostalo je bez električne energije zbog pada sustava u Crnoj Gori pa je lančano bez električne energije ostala i Dalmacija, piše Dalmatinski portal.

Građani na društvenim mrežama pišu da struje nema u svim mjestima od Dubrovnika do Šibenika i na okolnim područjima, a bez struje su i otoci. Najviše muke građanima zadaje to što bez struje ne rade klime koje su nezamjenjive u uvjetima vrhunca toplinskog vala koji je nad Hrvatskom.

Energetski raspad u tri države

Neslužbeno se doznaje da se dogodio raspad elektroenergetske mreže kroz tri države – prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske – cijelu Dalmaciju, pa sve do Rijeke, navodno do trafostanice Brinje.

Kako doznaje Hina, još se nikad dosad nije dogodio raspad elektroenergetskog sustava kroz tri države. Također, doznaju da trenutno dispečeri frenetično razgovaraju jedni s drugima, država s državom, da se utvrdi što se dogodilo i da se donese plan sanacije, jer nijedna država se ne može izolirati po pitanju opskrbe strujom budući da su svi povezani dalekovodima.

Uzrok još nije poznat, zasad se spekulira da je zbog visokih temperatura skočila potrošnja te da je sustav u jednom trenutku srušen.