Kako je pala istarska narkomafija. Kokain naveliko kupovali u Sloveniji, ovdje ga miješali s pilulama pa preprodavali

Kokain su miješali s pilulama za povećanje mase i prepakiravali ga te potom prodavali

19.10.2022., Osijek - Akcija osjecko-baranjske policije i Uskoka, u kojoj je uhiceno najmanje tridesetak osumnjicenih, obuhvatila je tri organizirane skupine koje su se bavile preprodajom droga i duhana. Nesluzbeno se doznaje da je rijec o skupinama ciji su organizatori bili povezani, a djelovali su na podrucju Hrvatske, ali i inozemstva. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL/Ilustracija

Policija je objavila detalje akcije koju su jučer u Istri proveli službenici PNUSKOK-a i USKOK-a iz Rijeke protiv zločinačkog udruženja čije se djelovanje povezuje s preprodajom droge. Kriminalističko istraživanje provedeno je nad četvoricom muškaraca u dobi od 57, 66, 44 i 52 godine.

Sumnja se da su muškarci počinili kaznena djela zločinačkog udruženja te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja. Konkretno, sumnja se da je 57-godišnjak krajem travnja 2023. godine povezao ostale osumnjičene s ciljem ostvarivanja protupravne imovinske koristi. Skupa su operirali sve do početka srpnja 2024. godine.

Funkcionirali su tako da je prvoosumnjičeni na ilegalnom tržištu u Sloveniji nabavljao veće količine kokaina. Drugoosumnjičeni je kokain prevozio u Hrvatsku. Njih dvojica su potom skupa sakrivali drogu, miješali je s pilulama za povećanje mase i prepakiravali ih. Sve to radili su na području Istre.

Druga dvojica preprodavala

Drugoosumnjičeni je u ovu operaciju potom uključio još dvojicu osumnjičenih koji su preprodavali pripremljeni kokain. Policija javlja da je utvrđena osnovana sumnja da su osumnjičenici u više navrata kokain prodali raznim osobama na području Istre.

Ostvarili su protupravnu korist u iznosu od najmanje 31.038,30 eura. Policija je na temelju sudskog naloga obavila pretragu prostorija kojima se koriste osumnjičeni i pronašla je manje količine kokaina, novac, vatreno oružje i vagu.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičenici su uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku.