Izvješća poslana Berošu nakon hakerskog napada na Rebro otkrivaju što još u nekim bolnicama treba popraviti

'Ponegdje je iskazana potreba za djelomičnom nadogradnjom informatičkih sustava u budućnosti'

26.06.2024., Zagreb - 9. sjednica Vlade u NSK. Vili Beros. Photo: Matija Habljak/PIXSELL
FOTO: Matija Habljak/PIXSELL

Prošli tjedan KBC Zagreb bio je jedna od meta kibernetičkog napada. Još nisu poznati svi detalji tog napada. Navodni rok za plaćanje otkupnine hakerima istječe 18. srpnja, a zasad nema podataka o tome što će se potom dogoditi, kao ni jesu li ugroženi podaci pacijenata i liječnika.

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je da je zatražena otkupnina i poručio da Hrvatska neće platiti jer ne pregovara s kriminalcima. U petak je zatražio izvještaje svih bolnica o kibernetičkoj sigurnosti njihovih sustava. Danas je potvrdio za N1 da je zaprimio izvješća od 62 bolničke ustanove.

“U izvješćima su navedeni svi detalji postojećih sigurnosnih mehanizama informatičkih sustava kao i ponegdje potreba za djelomičnom nadogradnjom informatičkih sustava u budućnosti. To je potrebno u skladu s razvojem tehnologija sigurnosnih standarda”, priopćili su iz Ministarstva zdravstva.

Dijelu bolnica potrebna nadogradnja sustava

S obzirom da je u dijelu bolnica potrebna nadogradnja sustava, može se pretpostaviti da njihovo trenutno stanje nije dovoljno sigurno. Ministarstvo zdravstva je tijekom 2022. i 2023. nad svim operatorima ključnih usluga u zdravstvenom sustavu provelo postupak provjere sukladnosti s propisanim mjerama kibernetičke sigurnosti po NIS direktivi.

“Nakon upitnika za samoprovjeru i sastanaka sa svakom bolničkom ustanovom te eventualne provjere na terenu, svaka je bolnička ustanova dobila izvještaj o stanju sukladnosti s popisom mjera za daljnje aktivnosti usklađivanja, odnosno podizanja razine kibernetičke sigurnosti”, navode u ministarstvu.

Na upit o tome ima li još koja zdravstvena ustanova aplikaciju poput one koja je probijena u KBC-u Zagreb nisu željeli odgovoriti “iz sigurnosnih razloga i postupanja nadležnih službi uslijed nedavnog kibernetičkog napada”. KBC Zagreb navodno je hakiran ruskim virusom LockBit 3.0, koji spada u opasne ransomware viruse i koji hakeri koriste za krađu podataka tražeći potom otkupnine. Istražitelji i dalje rade na tom slučaju.