Jakuševčani izluđeni smradom i sve češćim požarima: 'Želimo otići, ali tko će kupiti stan kraj smetišta koje svako malo gori?'

Iz Zagrebačkog holdinga kažu da se sinoć zapalila manja količina glomaznog otpada

27.06.2024., Zagreb - Na oslagalistu otpada Jakusevec nocas je izbio pozar glomaznog otpada na prostoru Servisno operativnog centra.   Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

Noćas oko 2 sata izbio je požar kod odlagališta Jakuševec. Do požara je došlo na platou pored samog odlagališta, a oko 3:20 vatrogasci su lokalizirali požar.

Iz Zagrebačkog holdinga kažu da se zapalila “manja količina neopasnog glomaznog otpada prikupljenog putem javne usluge”. Vatrogasce je pozvao dežurni vatrogasac radnik Zagrebačkog holdinga i započeo s gašenjem do njihova dolaska.

“Voditelj podružnice Čistoća obišao je centar rano jutros i uvjerio se da nema ozlijeđenih niti značajnijih oštećenja. Mjerna postaja za kvalitetu zraka na Jakuševcu pokazuje da nema ugroze po zdravlje ljudi. Upućena je dodatno i mobilna mjerna stanica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, čije rezultate mjerenja očekujemo u jutarnjim satima”, dodaje Holdinga.

Stanovnici u okolici ogorčeni

Međutim, Udruga za zaštitu okoliša Jakuševec noćas je objavila da se u dijelu naselja Jakuševec osjeća neugodan miris plastike i dima.

Stanovnici koji žive u blizini Jakuševca za 24sata požalili su da je život na tom području Zagreba neizdrživ. “Pokušavamo prodati stan jer je ovo vise neizdrživo, a tko će kupiti stan kraj smetlišta koje svako malo gori? Ne znam kad smijem otvoriti prozor, kad ne, ne znam smrdim li po smeću ili ne. To se svako malo zapali, gradonačelnik je obećao zatvoriti Jakuševec i još ništa”, rekla je jedna stanovnica Jakuševca.

Dodaje da svaki put kada izbije požar žuri što prije zatvoriti prozore, a onda redovito mora provjeravati kvalitetu zraka. “Užas! Ima primjera u svijetu gdje je postrojenje usred grada, ne smrdi, proizvodi energiju za grijanje kućanstava. Kod nas je kao da smo isključeni iz svega”, kazala je.