Izvanredna obavijest iz Badela i Labuda: 'Žrtve smo hakerskog napada. Ukrali su nam poslovnu dokumentaciju i osobne podatke'

Tvrtke su na svojim stranicama objavile izvanrednu obavijest

FOTO: Robert Anic/PIXSELL/Ilustracija

Nedugo nakon što su hakeri srušili sustave KBC-a Zagreb i još nekih institucija, na društvenim mrežama se pojavila obavijest da su na njihovoj meti još dvije hrvatske tvrtke.

Skupina HackManac sinoć je na X-u objavila da su u Hrvatskoj najnovije mete hakerskog napada tvrtke Badel 1862 i Labud. Obje su tvrtke na svojim internetskim stranicama objavile da su napadnute.

Pripremaju prijave nadležnim institucijama

“Izvanredna obavijest
Badel 1862 je bio žrtva hakerskog napada, tj. nezakonite infiltracije u računalni sustav. Samim time, vjerojatno je došlo do neovlaštenog kopiranja manjeg dijela poslovne dokumentacije i posljedično tome neovlaštenog pristupa poslovnim i osobnim podacima koji su uobičajeni dio takve dokumentacije.

Odmah po utvrđivanju incidentne situacije poduzete su aktivnosti s ciljem oporavka kompromitiranih sustava, onemogućavanja daljnjih neovlaštenih pristupa računalnoj infrastrukturi te forenzičke analize.

Badel 1862 postupa u skladu sa zakonskim obvezama te priprema odgovarajuće prijave koje će biti dostavljene nadležnim institucijama. Poslovni procesi u društvu Badel 1862 odvijaju se neometano i u redovnom opsegu poslovanja”, napisali su u Badelu 1862.

Badel 1862
Screenshot/Badel 1862

Poduzete aktivnosti s ciljem oporavka sustava

“Izvanredna obavijest
Meteor Grupa – Labud je bio žrtva hakerskog napada, tj. nezakonite infiltracije u računalni sustav.

Odmah po utvrđivanju incidentne situacije poduzete su aktivnosti s ciljem oporavka kompromitiranih sustava, onemogućavanja daljnjih neovlaštenih pristupa računalnoj infrastrukturi te forenzičke analize.

Obavještavamo i da se svi poslovni procesi u društvu Meteor Grupa – Labud odvijaju neometano i u redovnom opsegu poslovanja”, navodi se na webu Labuda na hrvatskom i engleskom jeziku.

Labud
Screenshot/Labud

Rok za otkupninu je 12. srpnja

Skupina HackManac upozorila je na napade Blackout ransomware grupe. “Uzorak podataka koji su dali hakeri prikazuje osobne podatke partnera (telefonske brojeve, adrese e-pošte, fizičke adrese) i financijske podatke”, naveli su.

“Osim toga, hakeri tvrde da su šifrirali podatke Labuda. Badel 1862 je hrvatska tvrtka za proizvodnju alkoholnih pića sa sjedištem u Zagrebu. Labud je vodeći hrvatski proizvođač deterdženata i sredstava za čišćenje. Rok za otkupninu je 12. srpnja ove godine”, dodali su u objavi na X-u.