Ispovijest muža padobranke koja je jučer preživjela pad Cessne u Zagrebu: 'Otkazala je mašina, pravo je čudo da je itko živ'

On je, kaže, istim avionom letio triput i sve je bilo u redu

25.05.2024., Zagreb - Kraj aerodroma Lucko srusio se manji zrakoplov. Izvlacenje unesrecenih stradalih prilikom pada zrakoplova Photo: HGSS/PIXSELL
FOTO: HGSS/PIXSELL

U blizini aerodroma Lučko u Zagrebu u subotu u poslijepodnevnim satima srušio se manji avion Cessna 182. Jedna je osoba poginula, a četiri su ozlijeđene. Među ozlijeđenima je i veteranka našeg padobranstva Veselka Klobučarić-Pirc.

“Gospođa je izvan životne opasnosti, zadobila je lakše tjelesne ozljede i zaprimili smo je u jedinicu intenzivne medicine na promatranje. Ima lakše ozljede vratne kralježnice”, rekla je anesteziologinja Vlast Merc u Dnevniku HTV-a.

Suprog ozlijeđene Zdravko Pirc iz Padobranskog kluba Croatia kaže da je gospođa Veselka bolje nego su očekivali. “Dobila je jedino šancov ovratnik zbog udara i sve je prošlo bez problema, ništa nije puklo”, kazao je. U prvi mah je, naime, ekipa u KB Dubrava sumnjala na ozljedu kralježnice.

‘Svi smo u šoku’

“Svi smo još u šoku tako da se i ponašamo na sličan način. Ona razgovara i stvar je prošla u najboljem redu u odnosu na nesreću koja se dogodila. Mogla je biti puno gore”, dodaje Zdravko Pirc. Ističe kako je on prije nesreće u istom avionu triput letio i nije bilo problema.

“Četvrti let, nije se pojavio na nebu u određeno vrijeme i čujemo hitnu. Bilo je jasno da se nešto dogodilo teško. Zazvonio je telefon i javila se Hitna Zagreb i kaže mi da je avion pao u šumu, ali da ne znaju gdje”, navodi Pirc.

“Rekao sam da ću im reći gdje je, avion nakon polijetanja ide u lijevi zaokret i s male visine mogao je samo završiti u šumi Kerestinec. To je bila prva gruba lokacija”, dodaje.

Potraga iz zraka

“Nakon toga smo išli letjeti da iz zraka prepoznamo mjesto doskoka. Nismo uspjeli, ali jedan od preživjelih je javio na mobitel da jedrilica kruži iznad njih, tako da je to bila jedna bolja lokacija”, prisjetio se.

Kaže da je u avionu otkazala “mašina” pa je došlo do njegova prolaska kroz šumu i pada. “Avion je totalno, totalno uništen, tako da je pravo čudo da je to uopće netko preživio”, zaključuje Zdravko Pirc.

Očevid na mjestu nesreće je okončan, a sada je u tijeku istraga koju provodi Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu. Glavni zrakoplovni istražitelj Danko Petrin za HRT kaže da se o uzroku pada u ovom trenutku može samo nagađati. “Zrakoplov je 1961. godište. Znači, star je, makar ako je zrakoplov uredno održavan, on može biti ispravan”, istaknuo je.