Ima li istine u viralnom TikTok savjetu? Stomatolozi: 'Velika je greška temeljito ispirati usta nakon četkanja'

Najcjenjeniji stručnjaci za oralnu higijenu komentiraju najnoviji trend na društvenoj mreži

Young woman is brushing her teeth. (Photo by BECKER & BREDEL / Picture Alliance / dpa Picture-Alliance via AFP)
FOTO: dpa Picture-Alliance via AFP

Viralni TikTokovi doveli su u pitanje način na koji mnogi ljudi peru zube. Savjet s ove društvene mreže je, primjerice, da zube perete pastom koja sadrži fluorid i na kraju je samo ispljunete, bez ispiranja. Stomatolozi se s time slažu, piše The Washington Post. Preporučuju da se zube četka najmanje dvaput dnevno pastom koja u sebi ima fluorid kako bi se spriječio nastanak karijesa, a objašnjavaju da preskakanje ispiranja nakon četkanja omogućuje da taj sastojak ostane na zubima, pružajući im tako dodatnu zaštitu.

”Oni koji bi radije na kraju isprali zube trebali bi koristiti samo malu količinu vode, poput gutljaja iz ruke ili nakon pranja pričekati 20-ak minuta da normalno isperu usta”, kaže Brittany Seymour, glasnogovornica Američkog stomatološkog udruženja (ADA) i izvanredna profesorica na Stomatološkom fakultetu na Harvardu. Još jedna mogućnost za one koji žele isprati usta nakon pranja zubi je korištenje vodice koja sadrži fluor.

Ispiranje svih korisnih stvari

Studija iz 1999. godine provedena u Ujedinjenom Kraljevstvu na više od 2800 tinejdžera, u dobi od 15 i 16 godina, otkrila je da su oni koji su ispirali usta šalicom vode nakon četkanja imali u prosjeku gotovo četiri pokvarena, izvađena ili popravljena zuba u usporedbi s onima koji to nisu učinili, odnosno koji su usta ispirali s puno manjom količinom vode – oni su imali prosječno tri problematična zuba.

Preskakanje ispiranja nije neophodno za ljude koji imaju zdrave zube, no oni koji jedu hranu bogatu šećerom ili su skloni karijesu možda će trebati dodatnu pomoć fluorida, objasnila je Margherita Fontana, profesorica na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Michiganu. ”Kada operete usta nakon četkanja, zapravo ste isprali aktivne sastojke paste za zube koju ste upravo stavili na zube”, pojasnila je.

Zubni plak prekriven je određenim bakterijama koje proizvode kiselinu, a koje uz pomoć prehrane bogate šećerom i loše oralne higijene mogu uzrokovati karijes. Mineral fluorid pomaže u sprječavanju karijesa tako što štiti zube i, prvenstveno, nadoknađuje minerale koji su izgubljeni iz zaštitne cakline i smanjuje količinu minerala koje zubna caklina gubi.

Pravila za higijenu najmlađih

Iste navike četkanja zubi predlažu se i za djecu. Preporuča se da za početak koriste pastu za zube koja sadrži fluorid. Djeci mlađoj od tri godine roditelji bi trebali prati zube količinom paste veličine zrna riže, a djeci od tri do šest godina ne bi trebalo dati količinu veću od zrna graška, prema ADA-i i Američkoj akademiji pedijatrijske stomatologije (AAPD). I djeca bi trebala ispljunuti što je više moguće paste kako bi se izbjeglo gutanje, ali zadržalo fluorid na zubima kako bi imali zaštitu od karijesa, rekao je Scott Cashion, pedijatrijski stomatolog i predsjednik AAPD-a.

”Preporučujemo da ispljunu pastu, ali pokušajte da je ne ispiru. Kad odu u krevet, ako ima fluora na zubima, to će im pomoći da zubi ostanu zaštićeni tijekom noći”, pojasnio je.

Treba upozoriti da, iako je fluorid neophodan za zaštitu zubi, uzimanje prekomjernih količina i korištenje previše paste za zube može povećati rizik od trovanja fluoridom. Unos previše ovog minerala kroz dulje vremensko razdoblje tijekom razvoja zuba u ranom djetinjstvu može uzrokovati stvaranje bijelih mrlja na trajnim zubima. To se kozmetičko stanje naziva fluoroza.