Hrvatska jedina u Europi mora zasijavati oblake srebrovim jodidom. Šef DHMZ-a: 'Moguće da njime povećavamo štetu od tuče'

Güttler poručuje i da su zato oprezni u primjeni srebrovog jodida

FOTO: Screenshot HRT

U lipanj smo ušli uz snažno nevrijeme, pljuskove s grmljavinom, ponegdje i tuču. Kakvo nas vrijeme čeka ovoga ljeta, ali i vremenski ekstremi, bile su teme sinoć u Otvorenom na HRT-u.

Glavni ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda dr. sc. Ivan Güttler rekao je kako bi narednih dana trebalo doći do stabilizacije, no da nisu isključeni lokalni pljuskovi i manja tuča.

“Ipak nešto mirniji ostatak tjedna. I tako bi trebalo biti do nedjelje”, kazao je. Naglasio je da se očekuje ljeto “toplije od prosjeka”, kao i da se u Hrvatskoj povećavaju toplinski valovi.

‘Stotine intervencija je bilo’

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković naglasio je da je proteklih dana bilo dosta intervencija na području Vukovarsko-srijemske, Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske, Krapinsko-zagorske županije.

“Tamo gdje su došli oblaci i velike količine kiše, koja je pala. Stotine intervencija je bilo. Ispumpavala se voda iz podruma.”

Osvrnuo se i na velike poplave u Bavarskoj pa istaknuo kako su hrvatski vatrogasci ponudili suradnju njemačkim kolegama.

Zasijavanjem oblaka protiv tuče

Güttler je rekao kako je DHMZ jedina nacionalna meteorološka služba u čitavoj Europskoj uniji, koja ima zakonsku obvezu zasijavanja konvektivnih oblaka srebrovim jodidom, kako bi se djelovalo na tuču.

Inače, srebrov jodid je kemijski reagens koji se najčešće koristi u umjetnom djelovanju na vrijeme te ima kristalnu strukturu sličnu ledu, a u oblak se unosi uz pomoć aviona, raketa ili prizemnih generatora. Hipoteza je da se umjetnim stvaranjem kristalića leda višak vlage raspoređuje ravnomjernije i time se sprječava nastanak velikih zrna tuče, piše na stranicama DHMZ-a.

No, Güttler ističe da neka istraživanja pokazuju da primjena srebrovog jodida povećava štetu od tuče. “Totalno suprotno od očekivanog… Zato smo vrlo oprezni u primjeni”, istaknuo je. Tuča se događa i događat će se i dalje. Zato treba biti oprezan u primjeni srebrovog jodida, dodao je. Naglasio je kako suša čini najveću štetu poljoprivredi, a kako stvari stoje, za sada, bit će je sve više.

‘Poljoprivreda je tvornica pod vedrim nebom’

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović rekao je kako su štete na poljoprivredi izuzetne na području gdje se dogodilo nevrijeme. “Poljoprivreda je tvornica pod vedrim nebom, a nevrijeme je pogodilo dio zemlje koji je ratarski”, istaknuo je.

Poljoprivrednici očekuju u najkraćem roku, da se sukladno postojećem Zakonu o zaštiti od tuče, ponovno aktivira sustav protugradne obrane koji je desetljećima vrlo uspješno štitio poljoprivredne kulture, od žitarica, pa sve do voća i povrća, rekao je.

Jakopović je dodao kako sve češće dolazi do ekstrema koji ugrožavaju poljoprivredu.