Haker iz Italije pokazao u Zagrebu kako ljudima krade podatke: 'Pogledaj što ću uzeti ovom tipu, ima erotske fotke'

Talijanski novinar s hakerom je odlučio pokazati koliko je lako doći do tuđih podataka

FOTO: Screenshot / Le Iene

Talijanski novinar Luigi Pelazza istraživački serijal “Le Iene” doveo je u Zagreb gdje je s talijanskim hakerom, čiji je identitet u emisiji skriven, pokazao kakve sve opasnosti vrebaju i kojih se sve podataka i informacija hakeri bez ikakvih problema mogu domoći, piše Jutarnji list.

Haker, koji se predstavio kao Lupo, rekao je da već deset godina, kako sam kaže, zadire u tuđe živote. “Julius Kivimäki najbolji je haker u Europi. U mojoj grupi Alien Hacker ima i djevojaka i stvarno su dobre. Ulazimo posvuda, ali nije lako i nije uvijek sto posto garantirano da ćemo se negdje uspjeti probiti. Mjesečno mogu zaraditi i 5000 eura, a pojedinci u grupi i do 20.000 eura. Ovisno što se radi. To je sve ukraden novac. Ja se bavim skidanjem baza podataka sa servera tvrtki, mailova, šifri, fotografija, dozvola, poslovnih planova, osobnih dokumenata, poreznih brojeva, a kreditne kartice, ako ih nađemo, pravo su carstvo”, ispričao je.

Pojedinci koje spominje, točnije prevaranti, osobne podatke koje ukradu koriste za registraciju u bankovne sustave i građane mogu uvaliti u ozbiljne probleme.

‘Upao’ u Muzičku akademiju

U Zagrebu je Lupo novinaru pokazao svoje mogućnosti. Na laptopu je potražio koje su mu sve Wi-Fi mreže dostupne i odabrao jednu, onu Muzičke akademije. Trebalo mu je manje od minute da se bez šifre spoji na Wi-Fi mrežu Akademije. Zbog njegova ometanja signala, kaže, osobe u zgradi nakratko su ostale bez interneta.

“U međuvremenu sam stvorio na tom popisu bežičnog interneta ‘blizanca‘ kojeg oni neće prepoznati da nije original, ali će se prilikom ponovnog pokušavanja spajanja na kloniranu mrežu ulogirati upravo preko njega. Korisnici interneta ne prepoznaju te razlike i spojit će se na internet pravom šifrom koju ću ja vidjeti u realnom vremenu. Nakon minute, evo, netko se pokušava ulogirati i stavlja password. Sve to vidim na svom programu na laptopu. Nije puno trebalo da se i meni otvore vrata tuđeg svijeta interneta”, kaže.

Haker je skenirao podatke i vidio tko je sve u zgradi povezan na internetsku mrežu, na bilo kojem uređaju.

U manje od minute dobio podatke

Novinarska ekipa i haker morali su se zatim prebaciti na drugu lokaciju jer su se na kod Akademije nepropisno parkirali, pa je Lupo našao novu metu. U Masarykovoj ulici primijetio je mladića kako surfa na laptopu. Bez problema se haker spojio na Wi-Fi mrežu kafića u kojem je mladić sjedio i spojio se na nju na isti način kao na onu kod Muzičke akademije. Odmah je imao pristup gotovo svemu u mladićevu računalu. Ušao je u njegovu e-mail adresu, pročešljao sve podatke… Mladić nije imao pojma što mu se iza leđa događa.

“Pogledaj što ću mu uzeti”, rekao je haker šokiranom novinaru. Izlistao je hrpu podataka, osobne fotografije, od kojih su neke bile čak i erotske, podatke o kreditu…, piše Jutarnji.

“Mladić čije smo podatke skinuli nije svjestan da sam ga danas zapravo spasio od možebitne ucjene, zamjene brisanja podataka za novac. Jer su u fotogaleriji njegova kompjutora seksi fotografije s jednom ženskom osobom. A to je roba koju pojedini hakeri traže, kao i privatne pornofilmiće. Sve je to idealno za ucjenu. Pazite stoga što spremate, čuvate”, govori novinar u prilogu i ističe da mu je Lupo obećao sve podatke koje skine na njihovu zadatku u Zagrebu odmah obrisati.