Gruzijski parlament unatoč burnim prosvjedima izglasao kontroverzni 'ruski' zakon. EU: Ta će odluka imati posljedice

Građani su prosvjedovali, predsjednica je uložila veto, ali svejedno je izglasan

A woman waves Georgian national flag as she protests the "foreign influence" law crowd outside the parliament building in central Tbilisi on May 28, 2024. Georgia's parliament on Tuesday adopted a controversial "foreign influence" law, which has sparked weeks of mass protests and a blizzard of international condemnation. Lawmakers voted 84 to 4 to pass the bill after overriding a veto lodged by President Salome Zurabishvili's. The move came despite ongoing street protests and warnings from Brussels and the US that the measure undermines Georgia's European Union membership bid. (Photo by Giorgi ARJEVANIDZE / AFP)
FOTO: AFP

Gruzijski parlament u utorak je izglasao zakon koji ograničava rad nevladinih organizacija financiranih iz inozemstva, usprkos velikim prosvjedima i predsjedničkom vetu. Zastupnici u Tbilisiju su u konačnom činu u utorak zaobišli veto proeuropske predsjednice Salome Zurabišvili.

Ona je rekla da je zakon koji od nevladinih organizacija s inozemnim financiranjem traži da se registriraju kao „inozemni agenti” ruski „u srži i prirodi”. Gruzijski parlament podržao je kontroverzni zakon prošli tjedan, usprkos velikim prosvjedima u Tbilisiju i pozivima Europske unije i Sjedinjenih Država da to ne učini.

Tisuće su prosvjedovale

Tisuće Gruzijaca prosvjedovale su protiv tog zakona za koji strahuju da će ugroziti gruzijski put prema EU-u i utišati organizacije i medije kritične prema vlasti, kao u Rusiji gdje je donesena slična mjera.

No vladajuća većina na kraju je ipak odobrila taj zakon koji ograničava inozemni utjecaj na nevladine organizacije te pojačava nadzor nad njima i neovisnim medijima koji dobivaju više od 20 posto financiranja izvana.

Europska unija najavila je da će ta odluka imati posljedice jer ide protiv zajedničkih europskih vrijednosti.

Povratak unatrag u više koraka

“EU je više puta naglasio da zakon koji je gruzijski parlament usvojio ide protiv ključnih europskih principa i vrijednosti”, rekao je europski šef diplomacije Josep Borrell u utorak. Kazao je kako će EU i države članice ispitati sve mogućnost odgovora na takav razvoj događaja.

Usvojeni zakon vraća Gruziju nazad u tri od devet koraka kojih je Europska komisija predložila državi na Kavkazu kako bi ubrzala svoje pristupanje savezu – borbu protiv dezinformacija i polarizacije, osiguravanje temeljnih prava i uključenosti udruga civilnog društva.

Velika podrška članstvu u EU-u i NATO-u

“Nastavit ćemo stajati uz gruzijski narod i prepoznavati izbor prevladavajuće većine njih za europsku budućnost njihove zemlje”, poručio je Borrell. Rusija je nepopularna kod velikog broja Gruzijaca zbog podrške odmetnutim regijama Abhaziji i Južnoj Osetiji, a ankete pokazuju veliku podršku članstvu u EU-u i NATO-u.

Sjedinjene Države ranije su zaprijetile da će sankcionirati gruzijske zastupnike koji će glasati za mjeru. Gruzijska vlada tvrdi da je i dalje za pridruživanje EU-u te optužuje zapadne države da ju ucjenjuju.