Uživo Vijesti

Grbin ne misli da DP blefira: 'Da sam osjetio da pregovore s nama vode pro forme, ne bih ni došao na sastanak'

Predsjednik SDP-a izašao je pred novinare nakon sastanka s predstavnicima iz Domovinskog pokreta

FOTO: N1

Domovinski pokret i SDP danas su se sastali u jednom zagrebačkom hotelu na novom krugu pregovora o sastavljanju saborske većine. Mediji su javili kako je iz hotela u kojem su se sastali oko 13 sati izašao Mario Radić, a SDP je za 14 sati najavio konferenciju za medije šefa stranke, Peđe Grbina.

Kazao je kako je još jednom prijedlog SDP-a bio da se Sabor konstituira na antikorupcijskim temeljima. Dodao je da postoje dvije stvari koje treba napraviti što prije, pa ih počeo brojiti redom. Prva je Turudić, druga je pitanje Lex AP-a. “Nakon toga možemo o drugim stvarima, vrlo jasno smo predočili rokove”, kazao je.

Dodao je da je govora bilo i o rokovima za konstituiranje Sabora. “Znamo koliko je vremena pred nama, odluka što i kako dalje je na DP-u, jer naša pozicija je jasna”, kazao je. Novinari su počeli s pitanjima o pregovorima, a Grbin je kazao da on neće govoriti u ime DP-a te je dodao da je svima poznat stav SDP-a.

‘Ne iznosim detalje sa sastanaka’

“Smatramo da je bitno da Hrvatska napravi određene iskorake, a nakon toga su sve opcije na stolu, pa i ponavljanje izbora”, rekao je. Medije je zanimalo ima li pomaka u odnosu na prvi sastanak. “Dakle, ne iznosim detalje sastanaka, ali mogu vam reći da ništa od onoga što je na stolu nije neprihvatljivo niti jednoj strani, ali svaka će morati donijeti odluku hoće li u tom smjeru krenuti”, kazao je.

Rekao je da je SDP donio odluku jer znaju da je konstituiranje Sabora prioritet i zbog zakona i zbog Turudića i zbog kontroliranje Vlade. “S jedne strane imamo Vladu koja ima veće ovlasti nego kada zasjeda Sabor, što je ironija, ali je tako”, kazao je.

Grbin je medijima kazao da su danas jasno govorili o onome što zadnjih dana predstavljaju pred javnošću: konstituiranje Sabora, Lex AP, Ivan Turudić. “Micanje Turudića je higijensko pitanje”, rekao je. Kazao je da o kadrovskim pitanjima nije bilo razgovora, a medije je zanimalo je li bilo razgovora s manjinama.

Uvjeren da razgovori nisu pro forme

“Nije mi realno razgovarati o tome da maknemo Lex AP i odluku o Turudiću i da razgovaramo s onima koji su odluku o tome donijeli”, kazao je i pritom nabrojio i druge koalicijske partnere HDZ-a koji su glasali za ove odluke. “Naš stav o Turudiću i Lex AP-u se nije promijenio”, kazao je.

Novinari su pitali kakav je njegov dojam, je li realnija ova opcija koju im nudi SDP ili da će se prije dogovoriti s HDZ-om. “To je pitanje za njih. Moj dojam je da razgovori nisu vođeni pro forme”, kazao je. “Da sam osjetio da je to nešto reda radi, ne bih bio na drugom sastanku”, kazao je.

“Ovo su za Hrvatsku prevažne stvari da bismo se mi s njima igrali. Borba protiv korupcije, za medijske slobode, za pošteni Izborni zakon, prava djece, umirovljenika, su stvari koje ja ne planiram pustiti da se s njima rastežemo od nemila do nedraga”, rekao je.

‘Zna se tko mora donijeti odluku’

Uslijedilo je pitanje znači li sve ovo da više nema sastanaka s DP-om dok oni ne donesu neku odluku. “Kad se donese takva odluka, valjda je okej da se priopći u četiri oka, ali ne mogu ništa garantirati”, kazao je i dodao da će o tome izvijestiti medije. “Znate tko mora donijeti odluku, hoće li i kada, pitanje je za njih”, rekao je.

Novinare je zanimalo kako bi ta Vlada i Sabor izgledali. “Ustav je jasan, postoji trodioba vlasti, zna se tko nosi koji vlast. Vlada mora provoditi zakone koji su u Hrvatskoj na snazi. Vlada zakone koje Sabor donese mora poštovati i u praksi provoditi. To su osnove demokracije”, rekao je i kazao da je to nešto što se uči praktički od osnovne škole.

Uputio na presicu Bože Petrova

Medijima je na pitanja kazao i kako je prvi korak drugih stranaka da kažu jesu li uopće za ovakav vid suradnje. Nakon toga bi, kazao je, razgovarali o pozicijama poput Domovinskog pokreta. Novinare je zanimalo je li razgovarao s Mostom, na što je kazao da ne prepričava razgovore te uputio sve da pogledaju presicu Bože Petrova i sami donesu zaključak. No na kraju je rekao i da kontinuirano održavaju kontakte s drugim strankama.

Jedna novinarka je pitala je li siguran da su 42 zastupnika koji su dobili mandat na listi SDP-a njegovi, odnosno SDP-ovi. “Da”, kazao je pa se ispravio i dodao da je svatko od njih svoj. “Svi su u izbore ušli s idejom da Hrvatsku treba mijenjati nabolje”, rekao je.