Građani upozoravaju na 'neuobičajene građevinske prakse' u Karlovcu: 'To bi moglo zanimati i europske tužitelje'

Iz tvrtke Vodovod i kanalizacija kažu da se sve radi po projektnoj dokumentaciji

10.05.2024., Karlovac -  Gradonacelnik Ogulina Dalibor Domitrovic i predstavnik stanara Zvijezde Milan Medic na konferenciji za medije govorili su o velikoj steti na objektima koja je nastala uslijed radova na aglomeraciji. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
FOTO: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Vodovod i kanalizacija je kao nositelj projekta Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac – Duga Resa u ponedjeljak reagirala na optužbe Inicijative građana Zvijezde i Gaze o nestručnoj izvedbi radova ustvrdivši da se radi po projektnoj dokumentaciji.

Inicijativa građana Zvijezde i Gaze upozorila je na “neuobičajene građevinske prakse” u karlovačkoj jezgri, gdje je izvođač radova zagrebačka tvrtka GIP Pionir, a slovenska tvrtka Projekt obavlja nadzor.

Poručili su da bi te prakse mogle “zainteresirati Ured europskog javnog tužitelja” i ustvrdili da projektna dokumentacija predviđa ugradnju takozvanih predugotovljenih GRP okna, no da nisu ugrađena “prefabricirana s priključcima za cijevi koja se izrađuju prema projektu, nego su nestručno izrezana i zatim su umetnute cijevi bez pravilnog i nepropusnog spoja”.

Poručuju da razumiju interes građana

Iz Vodovoda i kanalizacije kao naručitelja radova su poručili da razumiju interes i brigu građana jer je nužno, poželjno i legitimno da građani budu uključeni u procese, aktivnosti i projekte kojima se utječe na njihovu kvalitetu života, no “ta uključenost ima svoje granice koje određuju zakoni”.

“Zakon o gradnji i Zakon o obveznim odnosima jasno definiraju obveze i odgovornosti nositelja aktivnosti, u ovom slučaju sudionika u procesu gradnje, a niti jedan od tih sudionika u formalno-pravnom smislu nije građanska inicijativa”, poručili su iz Vodovoda i kanalizacije.

‘Odgovornost za kvalitetu radova snosi nadzor’

Napomenuli su da naručitelj, nadzor i izvođač imaju odgovornosti propisane zakonom i sklopljenim ugovorima. “Što se tiče kvalitete izvedbe radova, za nju odgovornost u konačnici snosi nadzor, a o tome svoj sud daje stručno povjerenstvo na tehničkom pregledu, temeljem zakona i drugih propisa”, ističu.

To su pravila i procedure kojih se moraju držati svi u projektu. Građanska inicijativa, to jest pojedinci koji potpisuju priopćenja u njezino ime, nisu odgovorne niti ovlaštene osobe na projektu te kao takvi ne snose nikakvu odgovornost po spomenutim zakonima, poručili su iz Vodovoda i kanalizacije.