Glasine su upravo potvrđene: Orban zbilja došao Putinu u Moskvu, nekoliko dana nakon što je Mađarska počela predsjedati EU-om

Nakon što je imao sastanak sa Zelenskim, mađarski premijer se zaputio u Rusiju. EU čelnici su zabrinuti

This pool photograph distributed by Russian state owned agency Sputnik shows Russia's President Vladimir Putin meeting with Hungarian Prime Minister Viktor Orban on the sidelines of the Third Belt and Road Forum in Beijing on October 17, 2023. (Photo by Grigory SYSOYEV / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Mađarski premijer Viktor Orban stigao je u Moskvu na sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, priopćio je glasnogovornik mađarskog premijera.

Vijest je potvrdio i sam Orban objavom na X-u. Uz fotografiju s aerodroma u Moskvi napisao je: “Mirovna misija se nastavlja. Druga postaja: Moskva”.

Podsjećamo, jučer su različiti izvori izvijestili o mogućem posjetu mađarskog premijera Moskvi jer “Orban želi saslušati obje strane sukoba”. Ranije ovog tjedna, Orban je posjetio Kijev, rekavši da bi se “brzi prekid vatre mogao iskoristiti za ubrzavanje mirovnih pregovora.”

EU čelnici zabrinuti

Nekoliko europskih čelnika izrazilo je zabrinutost zbog tih medijskih izvješća. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da Orban nema mandat razgovarati s Rusijom u ime EU-a, dok je poljski premijer Donald Tusk zatražio pojašnjenje. Tusk je upitao: “Orbane, glasine o vašem posjetu Moskvi ne mogu biti istinite, ili mogu?”

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen također je komentirala Orbanov posjet Putinu. “Pomirenje neće zaustaviti Putina. Samo jedinstvo i odlučnost utrt će put sveobuhvatnom, pravednom i trajnom miru u Ukrajini”, poručila je.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell ranije je izjavio da Orban ne predstavlja EU, nego da je riječ isključivo o bilateralnom odnosu Rusije i Mađarske. “Posjet premijera Viktora Orbana Moskvi događa se isključivo u okviru bilateralnih odnosa između Mađarske i Rusije”, objavio je Borrell.

Mađarska predsjeda EU-om

Mađarska kao zemlja koja obnaša rotirajuće predsjedništvo do kraja ove godine, ne predstavlja EU u inozemstvu, što je isključiva nadležnost predsjednika Europskog vijeća kada je riječ o razini čelnika država ili vlada te visokog predstavnika kada je riječ o ministarskoj razini.

“Premijer Orban nije dobio mandat Vijeća EU-a za posjet Moskvi. Pozicija EU-a o ruskom agresivnom ratu održava se brojnim zaključcima Europskog vijeća. To stajalište isključuje bilateralne kontakte između EU-a i predsjednika Putina”, ističe Borrell.

Dodaje da Orban ni u kojem obliku ne predstavlja EU i podsjeća da je Međunarodni kazneni sud podigao optužnicu protiv Putina i izdao uhidbeni nalog zbog njegove uloge u prisilnoj deportaciji djece iz Ukrajine u Rusiju.