Frontex potpisuje sporazum sa Srbijom, evo koje će ovlasti time dobiti

Nakon potpisivanja sporazum mora proći ratifikaciju u Srbiji i u Europskoj uniji

dpatop - 15 April 2024, Bulgaria, Swilengrad: Four German Federal Police officers on Frontex duty walk along the Turkish-Bulgarian "Green Border" during the visit of German Interior Minister Faeser. The talks focus on the implementation of the new common European asylum system, the use of Frontex to protect the EU's external borders and accession to the Schengen area. Photo: Soeren Stache/dpa (Photo by SOEREN STACHE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
FOTO: Soeren Stache/dpa (Photo by SOEREN STACHE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Vijeće Europske unije u četvrtak je odlučilo potpisati sporazum sa Srbijom o operativnim aktivnostima s Europskom agencijom za graničnu i obalnu stražu (Frontex), koji će zamijeniti statusni sporazum koji je sada na snazi.

Sporazum će omogućiti organiziranje zajedničkih operacija Frontexa i srbijanske granične službe, raspoređivanje Frontexovih timova za upravljanje granicama u Srbiji. Također će omogućiti Frontexu da pomaže Srbiji u upravljanju migracijskim tokovima, suzbijanju ilegalnih migracija i prekograničnog kriminala.

Novi sporazum će zamijeniti sadašnji statusni sporazum između Srbije i EU-a, koji je zasnovan na staroj uredbi o Frontexu i koji je dopuštao zajedničke operacije samo na granicama Srbije s Europskom unijom.

Mogu vršiti granične provjere

Prema novoj uredbi iz 2019. Frontex može pomagati zemljama s kojima zaključi sporazum na cijelom njihovom teritoriju i može imati izvršne ovlasti, kao što su granične provjere i registracija osoba.

Frontex danas ima zaključene sporazume o suradnji u upravljanju granicama s Moldavijom, Sjevernom Makedonijom, Crnom Gorom i Albanijom. Nakon potpisivanja sporazum mora proći ratifikaciju u Srbiji i u Europskoj uniji.