Foto. Posljedice nevremena koje je prohujalo Zagrebom: olujni vjetar rušio stabla na parkirane automobile

Prvo je pogodilo Sloveniju, sada i Hrvatsku

FOTO: Čitatelj

Nevrijeme koje je protutnjalo kroz Sloveniju stiglo je i do Hrvatske. Ranije je zbog njega za zagrebačku i osječku regiju proglašen crveni alarm. U dijelovima grada pala je kiša, a puhao je i jak vjetar, na udare olujan.

Posla su imali i vatrogasci. Kako nam je poslao čitatelj, vjetar je na Trešnjevci srušio dio stabla na parkirani automobil. Prema kamerama HAK-a vidi se i da je počela padati obilna kiša pred Zagrebom. Web-kamere iznad Zagreba su pak snimile kako nevrijeme dolazi.

Oboren dio stabla u Zagrebu Čitatelj
Oboreno stablo u Zagrebu Čitatelj

Ide preko Medvednice👉 www.neverin.hr/kamere/

Posted by Neverin on Monday, July 1, 2024

Ne radi žičara, tuča u Zaprešiću

Jedno stablo palo je na kolnik u Ulici Republike Austrije pri čemu su oštećene žice gornjeg voda. Linije 2 i 6 preusmjerene su na Savski most, a linija 11 na Ljubljanicu. Putnike prevoze autobusi na relaciji Črnomerec -Prilaz baruna Filipovića-Zapadni kolodvor- Jagićeva-I. Kršnjavoga-Savska-Frankopanska-Ilica-Črnomerec.

Iz Holdinga javljaju i kako je zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta obustavljen rad žičare Sljeme od 15:15 sati. Usto, tuča je pogodila Zaprešić nešto prije 15 sati. Navodno je bila veličine lješnjaka.

DHMZ usto javlja i da je od 15 do 15:33 zabilježeno preko 12.000 udara munja u Hrvatskoj.

Dvjestotinjak dojava u Zagrebu

Prvo smo objavili kako je Županijski centar 112 Zagreb primio tridesetak dojava o posljedicama olujnog nevremena koje je zahvatilo zapadni dio Zagrebačke županije i zapadni dio Grada Zagreba. Međutim, taj broj se popeo na 200.

Dojave su se odnosile na otkrivena kućišta, oštećene dimnjake, padove grana na električne vodove, prometnice i vozila. 15-ak poziva zaprimljeno je s područja Grada Zagreba i odnosili su se na uklanjanje stabla s prometnice.

Crveni alarm za Hrvatsku

DHMZ je za danas oglasio crveni alarm za dvije regije u Hrvatskoj, zagrebačku i osječku, upravo zbog nevremena koje stiže. Crveni alarm koji označava “izuzetno opasne” vremenske uvjete oglašen je zbog lokalnog grmljavinskog nevremena uz prolazno olujni vjetar i tuču.

Pritom su šanse za grmljavinu u obje regije veće od 80 posto. Nevrijeme bi, prema trenutnim podacima, u zagrebačkoj regiji moglo početi već od 15 sati, a u osječkoj od 19 sati. Iako je ovo alarm najvećeg stupnja, nije jedini koji je danas izdan za Hrvatsku.

Narančasti alarm na snazi je u dubrovačkoj regiji zbog toplinskog vala, a u riječkoj zbog grmljavinskog nevremena. U toj regiji je vjerojatnost za grmljavinu veća od 70 posto. Splitska regija je pod žutim alarmom zbog toplinskog vala, a karlovačka i riječka su pod istima alarmom, ali zbog nevremena. U te dvije regije je vjerojatnost grmljavine veća od 60 posto. No, s prolaskom nevremena dolazi do prekida toplinskog vala.