Foto. Povorka ponosa prošla Zagrebom, muškarac ispred Ribnjaka okupljene pozivao na 'obraćenju'

Povorka je krenula ispred HNK, a završit će na Ribnjaku

01.06.2024., Zagreb -  Okupljanje sudionika 23. Zagreb Pridea, sredisnje nacionalne Povorke ponosa LGBTIQ zajednice.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
FOTO: Tomislav Miletic/PIXSELL

U Zagrebu se dana održava Središnja nacionalna Povorka ponosa LGBTIQ zajednice, 23. Zagreb Pride, pod geslom “Ustale i ostale! – Ustali i ostali!”. Okupljanje je počelo u 15:00 ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a krenula je u 16 sati zagrebačkim ulicama i trgovima.

Povorka je prošla Frankopanskom, Ilicom, Trgom bana Josipa Jelačića, Jurišićevom, Draškovićevom, sve do Ribnjaka. U Parku Ribnjak održao će se prosvjedni i svečani skup, s početkom od 17:30.

Tomislav Miletic/PIXSELL

Muškarac pozivao na ‘obraćenje’

U veseloj povorci mogli su se vidjeti razni rekviziti, zastave, ali i transparenti poput “Filozofski protiv kvirfobije”, “Transprava su ljudska prava”…. Među transparentima i zastavama duginih boja je i hrvatska zastava ali i zastava bivše SFRJ. Sudionici su samim svojim dolaskom poslali poruku da je važna tolerancija i jednakost, bez obzira na seksualnu orijentaciju ili neku drugu karakteristiku.

Osim navedenih zastava, našla se i pokoja palestinska zastava, a neki od uzvanika uzvikivali su “Free Palestine”. Mnogi su građani mahali s prozora i povorka je prošla bez značajnih incidenata, ali nisu svi bili jako sretni zbog povorke.

Povorku je na glavnom zagrebačkom trgu dočekao muškarac koji je pozivao okupljene na “obraćenje”. Preko megafona im je vikao parole religijske tematike.

Povorci se pridružili i političari

Na ulazu u Ribnjak povorku je dočekalo nekoliko muškaraca u crnim majicama, a s njima je bio muškarac koji je govorio na razglas i okupljenima govorio da “otvore srca Isusu”.

Povorku su gledali brojni građani i turisti, a pridružili su joj se, među ostalima, i predstavnici gradske vlasti – zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet, predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović. Pridružili su im se i kandidat Možemo za EP Gordan Bosanac, kandidat s liste SDP-a za EP Siniša Glavašević

“Poručujemo svih ovih godina, a pogotovo ove godine onima koji žele da nas nema – da neće moći i da neće proći. Stoga nije čudno da nam je glavno geslo ove godine Ustale i ostale, Ustali i ostali jer smo prije 22 godine ustali da bismo ostali u ovoj zemlji, pratit ćemo pomno tko je ovdje od kandidata za EU parlament, što obećavaju i što će ispuniti”, izjavio je Franko Dota iz organizacijskog odbora.

Tomašević: ‘Od 2002. dolazim na Pride’

Tomašević je kazao kako od 2002. dolazi na Zagreb Pride i da se situacija u državi promijenila, kako je prvi Pride je bio pun incidenata no danas, ističe, ne očekuje incidente. Klisović je rekao kako je došao dati podršku jer smatra da se u ovoj zemlji još uvijek slobodno ne može izraziti drugačija seksualna orijentacija.

Glavašević je istaknuo kako je došao jer želi živjeti u društvu u kojemu ima mjesta za sve. Kazao je i kako vidi napredak u protekle 22 godine, no smatra da treba naći novi način da se podrži LGBT zajednicu. Tomašević je Prideu posvetio i objavu na Facebooku.

[Gradonačelnik Tomašević na Zagreb Pride 2024.]Uz slogan „Ustale i ostale! – Ustali i ostali!“ danas je održana 23….

Posted by Grad Zagreb on Saturday, June 1, 2024

Tomislav Miletic/PIXSELL

Bogat zabavni program na Ribnjaku

Okupljenima će se obratiti predstavnici Organizacijskog odbora Povorke ponosa, a potom slijedi svečano obilježavanje desete obljetnice Zakona o životnom partnerstvu. Program će na Ribnjaku trajati do 19 sati, a nakon toga slijedi zabavni dio programa koji će, prema rasporedu, potrajati do ponoći.

Okupljene će zabavljati glazbenici Marko Bošnjak, slovenska predstavnica na Euroviziji Raiven te Alka Vuica koja je i kapetanica ovogodišnje Prajdove posade. Nastupit će i četiri drag kraljice – Kata Strofa, Naomi, Mx. Bodliere i Stella Incognito.

Tomislav Miletic/PIXSELL

Izmjene u prometu

U tijeku su izmjene u prometu. Na snazi su od 15:40 i trajat će do 17:30. Tramvajski promet bit će obustavljen Savskom cestom (sjeverno od Vodnikove), Frankopanskom, Ilicom (od Ulice Republike Austrije do Trga bana Josipa Jelačića), Jurišićevom, Zrinjevcem, Ulicom Franje Račkog, Draškovićevom (od Ulice kneza Mislava do Vlaške), Vlaškom, Ribnjakom, Medveščakom, Ksaverskom cestom te do Gračanskog dolja.

Tomislav Miletic/PIXSELL

Tramvajske linije 4, 6, 11, 12, 13, 14 i 17 će prometovati izmijenjenim trasama u oba smjera. Na dijelu trase kojom će biti onemogućeno prometovanje tramvajske linije 14, vozit autobus linija 233 na relaciji Mihaljevac – Kaptol.

Tomislav Miletic/PIXSELL
Tomislav Miletic/PIXSELL