Foto. Očaj u općini koju je jučerašnja oluja doslovno razorila: 'Tuča veličine teniske loptice padala je pola sata. Nema kuće koja nije stradala'

Načelnik Bošnjaka tvrdi da će na terenu vjerojatno morati angažirati i vojsku

FOTO: Crometeo

Nevrijeme praćeno kišom, tučom i jakim vjetrom zahvatilo je u ponedjeljak područje više županija pri čemu je velika materijalna šteta prouzročena na području Vukovarsko-srijemske županije, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Županijski centar 112 Vukovar zaprimio je 70-ak poziva vezanih uz posljedice olujnog nevremena praćenog vjetrom, obilnom kišom i jakom tučom, koje je u večernjim satima zahvatilo područje Vukovarsko-srijemske županije i prouzročilo veliku materijalnu štetu.

Dojave se odnose na oštećenja strujne infrastrukture, poplavljena dvorišta i kuće, padove stabala te oštećenja automobila, krovova i fasada. Sve nadležne službe su na terenu i rade na sanaciji, a radi utvrđivanja štete u obilasku su vršitelj dužnosti župana Franjo Orešković i voditelj Službe civilne zaštite Vukovar Stjepan Draganić, kažu u Ravnateljstvu civilne zaštite.

‘Šteta je ogromna’

Prema dosadašnjim informacijama, nevrijeme je najviše pogodilo područja općine Bošnjaci. Njezin načelnik Andrija Juzbašić kazao je za HRT kako su od jutra na nogama te da su razmjeri štete ogromni. “Nema kuće, fasade koja nije dobila. Padao je led veličine teniske loptice pola sata”, kazao je te dodao da na teren stiže župan, a o situaciji su izvijestili i premijera te ministricu okoliša Mariju Vučković.

Katastrofa u Bošnjacima pored Županjefoto: Ivan Baboselac

Posted by Crometeo on Monday, July 1, 2024

Uff ovo je strašno! Fasade, krovovi, auti, velika šteta!!Bošnjaci pored ŽupanjeVideo: Katarina Markoljević

Posted by Neverin on Monday, July 1, 2024

Juzbašić je dodao kako su sinoć imali i jedan mali požar na instalacijama, ali su ga uspjeli brzo ugasiti. “Struje ima samo u centru mjesta. Najgore je što još uvijek pada kiša. Nadamo se da će stati, prema prognozi trebala bi stati oko 10 sati”, kazao je. Na pitanje što im je najpotrebnije, načelnik je kazao isušivači i crijepovi, dodavši da će vjerojatno na terenu morati angažirati i vojsku.

‘Krov izbušen, prozori polupani’

Jedan od mještana Bošnjaka kazao je za N1 da je u njihovom mjestu padao led veličine jajeta te razbijao crijepove i prozore. “Sinoć je bila velika vremenska nepogoda, odjedanput se stvorio oblak i iz njega je odmah počeo sipati led.

To je pljuštalo, po kući, po prozorima, užas je bio. Ta nepogoda je trajala pola sata, na kraju je taj led bio kao kokošje jaje, gdje god pao, sve je razbijao. Krov je izbušen, a stakla i prozori su polupani”, ispričao je.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro će s Franjom Oreškovićem, zamjenikom župana koji obnaša dužnost župana Vukovarsko-srijemske županije i Ivanom Bosančićem, zastupnikom Hrvatskog sabora posjetiti nevremenom pogođene Bošnjake.

‘Sve nam je uništeno’

Snažno nevrijeme koje je protutnjalo kontinentalnom Hrvatskom prouzročilo je štete i u Vinkovcima te Županji. “Sve nam je uništeno, auti su nam uništeni, voćnjak nam je uništen, njive su nam uništene, bašče su nam uništene. Ne znam što bih rekla više, ovo više nema smisla, hoće li nam netko pomoći, tko će ove štete moći namiriti, kako ćemo mi živiti”, kazala je za HRT stanovnica Županje Vesna Gurov.

Nažalost stiglo i do istoka HrvatskeŽupanjaVideo: Snježana Klaić

Posted by Neverin on Monday, July 1, 2024

Razbijena stakla, oštećeni krovovi…Županja nakon nevremenaFoto: Marko Marić

Posted by Crometeo on Monday, July 1, 2024

Nevrijeme praćeno jakim vjetrom i tučom zahvatilo je oko 18.30 sati i zapadni dio Brodsko-posavske županije, gdje je Županijski centar 112 zaprimio 60-ak poziva građana o padovima stabala, oštećenjima krovova, električnih vodova i automobila.

Na području Županijskog centra 112 Zagreb zaprimljeno je dvjestotinjak poziva građana koji su zbog sanacije posljedica nevremena tražili intervenciju žurnih službi. Također, 15-ak poziva zaprimljeno je s područja Grada Zagreba koji su se odnosili na uklanjanje stabla s prometnice.

Intenzivan pljusak i u Zagrebu večeras, upravo na križanju Selska-Zagrebačka

Posted by Neverin on Monday, July 1, 2024

Poplavljeni podrumi i garaže

Najviše poziva bilo je s područja Dugog Sela, Jablanovca i Marije Gorice, a odnosili su se na srušena stabla na prometnice, poplavljene podrume i garaže, oštećenja krovova obiteljskih kuća te oštećenje krova osnovne škole u Mariji Gorici.

Zbog pada drveta na elektroenergetski vod, bez opskrbe električnom energijom ostali su korisnici na području Općine Kloštar Ivanić i naselja: Šćapovec, Vinari, Predavec, Krišci, Čemernica Lonjska. U Županijskom centru 112 Zagreb nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama. Na teren su upućene žurne službe koje rade na otklanjanju posljedica nevremena.

Vatrogasci su imali hrpu intervencija

Prema evidenciji zaprimljenih i obrađenih vatrogasnih intervencija u posljednja 24 sata zabilježeno je 270 vatrogasnih intervencija na kojima su sudjelovale 302 vatrogasne organizacije s ukupno 943 vatrogasca i 332 vatrogasna vozila, javlja jutros HVZ. Zaprimili su 76 dojava o potrebi izlaska na intervencije uklanjanja stabala i sanacije krovišta u Zagrebačkoj županiji gdje je ukupno angažirano 296 vatrogasaca sa 120 vatrogasnih vozila iz JVP Zaprešić, Samobor i Ivanić-Grad te DVD-a s područja županije.

U Gradu Zagrebu su imali 36 tehničkih intervencija gdje je angažirano 128 vatrogasaca s 41 vatrogasnim vozilom iz JVP Grada Zagreba te DVD-a Planina Gornja, Šestine, Vrapče, Gračani, Branovec i Sesvete. Na području Varaždinske županije, oluja je uzrokovala pad stabala pa su vatrogasci zaprimili 8 dojava o potrebi uklanjanja stabala na kojima su ukupno angažirana 42 vatrogasca s 11 vatrogasnih vozila iz DVD-a Petrijanec, Donja Voća, Sesvete Ludbreške, Jalžabet, Križovljan-Cestica, Maruševec i Petrijanec.

Najteže u Vukovarsko-srijemskoj

Vatrogasci su u Vukovarsko-srijemskoj odradili 26 intervencija uglavnom uklanjanja stabala i sanacije krovišta gdje su angažirana 74 vatrogasca sa 28 vatrogasnih vozila iz JVP Vinkovci, JVP Županja, JVP Ilok i DVD-a Nuštar i Županja. DVD Hrvatska Kostajnica zaprimio je dojavu o požaru na adresi Hrvatska Kostajnica, Stipančićev prolaz.

Požarom je bila zahvaćena garaža i vozilo unutar garaže te se požar proširio na gornji kat kuće. Uslijed požara jedna osoba se nadisala dima te je zbrinuta od strane HMS-a. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je devet vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz DVD-a Hrvatska Kostajnica i DVD-a Majur.

U Gradu Zagrebu, na području Maksimira, dojavljen je požar objekta. Radilo se o požaru drvenog objekta dimenzije 12×25 metara u sklopu Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Ozlijeđenih osoba nije bilo. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je JVP Zagreb i DVD Gračani sa ukupno 23 vatrogasca i šest vatrogasnih vozila.