Foto. Nova uspješna akcija HGSS-a. Ovaj put su spasili planinara koji je pao sa stijene, zadobio je otvoren prijelom potkoljenice

U pomoć je u Paklenicu stigao i MORH-ov helikopter

FOTO: HGSS/Facebook

Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) su u Paklenici spasili stranog planinara koji je ozlijeđen u padu sa stijene, te je helikopterom Ministarstva obrane Republike Hrvatske prevezen na heliodrom i predan timu Hitne medicinske pomoći (HMS) u Paklenici.

HGSS je na Facebooku objavio da je u 11:05 na dežurni telefon HGSS – Stanica Zadar stigla dojava o unesrećenom stranom penjaču u smjeru Centralni kamin u Paklenici. Prema dojavi, radilo se o otvorenom prijelomu potkoljenice uslijed pada u stijeni.

Odmah po dojavi, u akciju kreće dežurna ekipa iz kanjona, instruktori i dio polaznika ljetnog tečaja koji se održava u Paklenici. Pozvan je i helikopter MORH-a koji dolazi oko 14 sati.

Danas obavili šest intervencija

Unesrećeni strani planinar je spušten na heliodrom te predan timu HMS-a u Paklenici u 14:25, ističu iz HGSS-a. U akciji je sudjelovalo 22 člana HGSS-a iz više stanica koji su na tečaju u Starigradu Paklenici, uključujući četiri letača spašavatelja HGSS Stanice Split i posada Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ).

Iz HGSS-a ističu da je intervencija u Paklenici bila šesta intervencija danas za pripadnike HGSS-a diljem Hrvatske. U akcijama je danas spašeno četvero ljudi i jedan kozlić. “Ovim putem želimo istaknuti vrhunski odrađen posao posade HRZ-a i zahvaliti se pilotima i posadi”, stoji u objavi HGSS-a.

🚨 Danas, 30. svibnja 2024. u 11.05 sati na dežurni telefon HGSS – Stanica Zadar stigla je dojava o unesrećenom stranom…

Posted by HGSS – Hrvatska gorska služba spašavanja on Thursday, May 30, 2024