Foto. Izlila se Drava u Osijeku, raste i vodostaj Dunava. Stožer kaže da stanje nije alarmantno

Oštećenja nasipa nije bilo, a ni ne očekuju se

12.06.2024. Osijek -  Vodostaj Drave na lijevoj obali, ocekivanje vodenog vala Photo: Borna Jaksic/PIXSELL
FOTO: Borna Jaksic/PIXSELL

Iako su vodostaji Drave i Dunava u blagom porastu, stanje nije alarmantno, a u narednim danima očekuje se njegova stagnacija, izvijestio je u srijedu osječko-baranjski Stožer Civilne zaštite.

Načelnik stožera župan Mato Lukić izjavio je novinarima kako se, zbog povećanja vodostaja Dunava, događa uspor toka rijeke Drave, o čemu ovisi i vodostaj u Osijeku, a što će utjecati i na pritoke Drave, koje će također biti u blagom porastu, pa i zbog današnjih obilnih oborina.

“Oštećenja na nasipima uslijed ovog vodenog vala i pritiska vode nije bilo, niti se očekuju. Manja oštećenja, koja su bila uočena prije dolaska vodenog vala su sanirana ali su sve službe preventivno na terenu, i pomno prate situaciju”, rekao je Lukić.

Drava u Osijeku Borna Jaksic/PIXSELL
Drava u Osijeku Borna Jaksic/PIXSELL

Problemi na cesti Đakovo-Našice

Izvijestio je kako su velike količine oborina tijekom prijepodneva bile razlog prelijevanja vode preko ceste Đakovo-Našice, gdje su intervenirale nadležne službe i građevinski strojevi. Pročelnik osječkog Područnog ureda Civilne zaštite Zvonko Grgec kazao je kako je ova prometnica, kod mjesta Potnjani, jedno vrijeme bila zatvorena za promet zbog plavljenja vode.

U pitanju je depresija, gdje se nakon obilnijih oborina slijeva voda i preplavljuje prometnicu. Cesta je u međuvremenu otvorena, očišćena i oprana, tako da se može normalno prometovati, rekao je Grgec.

Izvijestio je kako na području Osijeka, u Banovoj ulici, zbog velikih oborina, kanalizacija nije mogla prihvatiti svu vodu, ali su djelatnici osječkog “Vodovoda” prepumpavanjem vode ubrzo riješili taj problem.

DRava u Osijeku Borna Jaksic/PIXSELL