Psihički bolesnik preminuo tijekom brutalne intervencije policije: stigla kazna iz Europe, odvjetnica otkriva mučne detalje slučaja

Isti muškarac bio je žrtva policijske brutalnosti i 2006. godine

15.10.2023.,Osijek - Uhiceno je 12 osumnjicenih osoba zbog pocinjenog prekrsaja iz Zakona o sprjecavanju nereda na sportskim natjecanjima tijekom odigravanja nogometne utakmice izmedju reprezentacija Hrvatske i Turske na "Opus Areni" u Osijeku dana 12. listopada 2023. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL/Ilustracija

Europski sud za ljudska prava kaznio je Hrvatsku zbog povrede prava na život duševnog bolesnika koji je 2017. umro u kolima Hitne pomoći nakon policijske intervencije u kojoj je ozlijeđen.

N1 piše da se smrtni slučaj dogodio tijekom policijske intervencije u hotelu u Opuzenu u kojemu je 47-godišnji duševni bolesnik napravio incident. Tijekom uhićenja se opirao pa je policija upotrijebila suzavac, a muškarac je počeo sam sebe gristi. Policajci su ga zato vezali i pozvali hitnu pomoć. Preminuo je na putu do bolnice u kolima Hitne pomoći, u kojima je također bio vezan. Europski sud potvrdio je da je smrću muškarca njegovoj partnerici, koja je i pokrenula postupak protiv države, povrijeđeno pravo na život.

Država dvaput kažnjena

Njezina odvjetnica Lidija Horvat detalje mučnog slučaja otkrila je za N1. Kaže da je preminuli muškarac žrtva policijske brutalnosti bio i 2006. godine te da se još tada znalo da je riječ o osobi koja boluje od shizofrenije.

Tada je policija pozvana jer je napao vlastito dijete u stanu. Nije odmah odvezen u bolnicu, već u policijsku postaju, a tek je kasnije hospitaliziran. Iako istraga prvog slučaja nije utvrdila krivnju policajaca, muškarac je državu tužio zbog nečovječnog postupanja. Europski sud za ljudska prava zbog tog je slučaja 2011. kaznio Hrvatsku zbog brutalnosti prema duševno bolesnoj osobi.

Odvjetnica Horvat kaže da obje situacije, od kojih je druga završila kobno za 47-godišnjaka, dokazuju da Hrvatska i institucije nisu naučile ništa iz prve presude. “Ova presuda osobito je važna zbog zaštite osoba s duševnim smetnjama jer iz ove odluke Europskog suda za ljudska prava, kao i prethodne prakse tog suda, proizlazi da policija prema takvim osobama mora postupati osobito pažljivo i primjenjivati najmanju moguću silu te intervenirati uvijek u prisustvu medicinskog osoblja”, ističe Horvat.

‘Nisu pratili njegovo stanje’

Dodala je da ova nova presuda potvrđuje da policajci ne smiju nikoga neosnovano lišiti života, ali i da se obveza zaštite prava na život odnosi i na ostale policajce u blizini te na medicinsko osoblje.

“Djelatnici Hitne pomoći znali su da si je duševni bolesnik tijekom incidenta odgrizao komadić prsta, ali su ga ipak vezali iako su bili svjesni da bi moglo doći do gušenja. Osim toga, iako je imao nizak tlak još su ga sedirali. Sve to na kraju ga je ubilo. Djelatnice Hitne pomoći vozile su se u prednjem dijelu kombija, dok su policajci bili iza i gledali kako duševni bolesnik dobiva plavu boju. Počeo je plaviti već kad je Hitna pomoć došla, a zna se na što je to ukazivalo. Bez obzira na to djelatnice Hitne pomoći nisu pratile njegovo stanje iako su bile dužne”, otkrila je mučne detalje odvjetnica.

Sada će tražiti obnovu kaznenog postupka protiv petorice policajca, liječnice i medicinske sestre tijekom čije intervencije je 47-godišnjak preminuo. Tužiteljstvo je protiv svih njih obustavilo postupak jer su zaključili da nema dokaza o počinjenu kaznenog djela, piše N1. Osim toga, izvanbračna partnerica pokojnog muškarca tužila je državu i traži od nje odštetu.