Električni auto uglednog liječnika ostao šest dana zarobljen na punionici u Kupjaku: 'Šteta je ogromna'

'Kabel je bio stopljen s ulaznim punjačkim dijelom automobila'

05.11.2020., Sibenik - Punjenje elektricnog automobila.rPhoto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
FOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ugledni liječnik i dugogodišnji ravnatelj Ortopedske bolnice u Lovranu, dr. Damir Matovinović, zapeo je sa svojim električnim automobilom Subaru Solterom na punonici Mol Plugeeja u Ravnoj Gori, točnije Kupjaku. Automobil mu je šest dana ostao ondje ”zarobljen”.

Za Novi list je ispričao da na mobitelu ima aplikaciju za punjenje, a kako često putuje na relaciji Rijeka-Zagreb dobro je upoznat s kvalitetom punionica. Zato nije ni najmanje sumnjao da bi nešto moglo poći po zlu kada je na punionicu u Kupjaku priključio svoj automobil. ”Nakon nekoliko minuta dotok energije je stao”, prepričava dr. Matovinović.

Priključni kabel zaglavio se pa je otišao do osoblja benzinske postaje kako bi ga pokušali izvaditi i resetirati sustav. ”Otišli smo do automobila, no sve zajedno nije slutilo na dobro. Kako nam se činilo, kabel je bio stopljen s ulaznim punjačkim dijelom automobila tako da je trebalo pozvati ozbiljnu servisnu pomoć. S moje stane nije bilo problema jer vozač sam Subarua godinama, promijenio sam čak osam njihovih modela, riječ je o automobilima uistinu jako velike kvalitete. Ali, problem je bio u suprotnoj strani. Bez nje se moj automobil nije mogao ‘odlijepiti’ od stanice za punjenje”, priča Matovinović.

Nitko nije došao

Tada su počeli problemi. Naime, korisničku podršku za električne automobile, koju jamči Mol Plugee, nije nije mogao dobiti. ”Navedeni broj za korisničku podršku zvao sam ukupno 16 puta. Kad smo te večeri vidjeli što nam se dogodilo, pretpostavka je bila da je došlo do ‘strujnog udara’, a kad se zbog naglog dotoka prevelike energije to zagrijalo i stopilo plastične dijelove, kabel i moj automobil bili su vezani kao pupčanom vrpcom. Napustili smo Ravnu Goru, no nadali smo se kako će se sve tijekom idućeg dana riješiti. Krenule su telefonade. Bez ikakvog uspjeha. S druge strane su se javljali ljubazni, pa i stručni mladi ljudi koji dakako nemaju nikakvu moć utjecaja na neke funkcije i procese”, kaže doktor čiji je automobil na punionici ostao ”zavezan” za punjač punih šest dana.

”Vjerovali ili ne, nitko se od vlasnika tih punionica nije uputio prema Ravnoj Gori skoro tjedan dana. Iako je bilo očito kako je krivnja na njihovom sustavu. Ma da i nije, zamislite da ste turist koji s autom punim prtljage ide prema nekom jadranskom odredištu i da vam se to dogodi. A itekako je to moguće iz najmanje dvije stvari u koje sam se i osobno uvjerio – kvalitetu punionica i njihove tehničke podrške”, govori Matovinović.

Ogromna šteta

Šteta na automobilu nastala topljenjem priključnog kabela ogromna je, a liječnik će odštetu i namirenje drugih troškova tražiti sudskim putem. Na kraju je automobil odspojio serviser.

”Ne znam što reći. Jako sam iskusan vozač, iza mene je više od pola stoljeća za volanom, a i električni automobili mi se sviđaju. Zbog ekologije, ali i dinamike kao i mnogih drugih prednosti koje donose. Na žalost, za punionice se jako teško mogu naći takve riječi”, zaključio je dr. Damir Matovinović.