Državna agencija konačno potvrdila naše otkriće: sud u Brodu skandalozno je izložio zaštićene podatke o građanima

Hrpa dokumenata s osobnim podacima građana stajala je pred zgradom suda

Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) završila je postupanje vezano uz skandalozno odlaganje sudskih spisa Općinskog suda u Slavonskom Brodu, o čemu je Telegram pisao sredinom ožujka ove godine. Zbog utvrđenih povreda Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka AZOP je tom sudu izrekao službenu opomenu.

Iz arhive Općinskog suda u Slavonskom Brodu, naime, 12. ožujka bačena je ogromna količina sudskih spisa u otvoreni kontejner za odvoz glomaznog otpada, postavljen pred ulazom u sudsku zgradu. Bez ikakve zaštite ili nadzora kontejner je pred zgradom Općinskog suda stajao sve do sljedećeg jutra, kada ga je, zajedno sa sudskim spisima, tamošnja komunalna tvrtka odvezla na deponij trgovačkog društva koje se bavi otkupom i prodajom starog papira. Ondje su sudski spisi sprešani u bale i potom odvezeni u tvornicu za preradu papira. Telegramov novinar sprešane sudske spise pronašao je 14. ožujka u skladištu tvrtke za otkup starog papira.

Sud nije zaštitio osobne podatke

Bilo je lako izvući sprešane, “balirane” sudske spise u kojima su se mogli naći brojni osobni podaci građana koji su bili uključeni u različite sudske postupke, među ostalim i one imovinskopravne, ali i brakorazvodne parnice. Uz osobne podatke građana, poput imena i prezimena, OIB-a ili JMBG-a, adrese stanovanja, zaposlenja, stručne spreme i imovnog stanja, u brakorazvodnim parnicama bili su i osjetljivi podaci koje su bivši supružnici iznosili jedan o drugom. Sve to nezaštićeno je stajalo u kontejneru pred sudskom zgradom, a potom u skladištu tvrtke za otkup starog papira. Nepoznato je gdje je na kraju sve završilo, no tvrtka koja otkupljuje stari papir dio prikupljenog izvozi u Srbiju i Mađarsku.

AZOP-u smo 12. i 14. ožujka poslali više fotografija odloženih sudskih spisa u kontejneru pred zgradom Općinskog suda u Slavonskom Brodu te u skladištu tvrtke za otkup papira gdje su “balirani”. Nadzorno postupanje je završeno, a Telegramu je u ponedjeljak potvrđeno da Općinski sud u Slavonskom Brodu “kao voditelj obrade osobnih podataka nije dizajnirao i implementirao odgovarajuće organizacijske mjere zaštite kod obrade osobnih podataka u fizičkom obliku, a sve kako bi se osigurala odgovarajuća razina sigurnosti osobnih podataka” te je postupio protivno odredbama Opće uredbe o zaštiti podataka (članka 25. stavka 2.).

Telegram

Reakcija AZOP-a

Nadalje, AZOP je utvrdio kako je Općinski sud u Slavonskom Brodu “ostavio osobne podatke stranaka bez nadzora u kontejneru ispred zgrade Općinskog suda u Slavonskom Brodu”, čime je došlo do povrede odredbi članka 32. stavka 2. Opće uredbe o zaštiti podataka. Također, stoji u odgovoru AZOP-a Telegramu, utvrđeno je da “prilikom disponiranja s osobnim podacima ispitanika kod izlučivanja arhivske građe od 12. i 13. ožujka 2024. nije aktivno uključio službenika za zaštitu podataka u postupak obrade osobnih podataka i pratećeg savjetovanja”, a čime je prekršena odredba iz članka 38. stavka 1. Opće uredbe o zaštiti podataka.

U toj uredbi, među ostalim, stoji i kako bi “osobne podatke trebalo obrađivati uz odgovarajuće poštivanje sigurnosti i povjerljivosti osobnih podataka, što obuhvaća i sprječavanje neovlaštenog pristupa osobnim podacima i opremi kojom se koristi pri obradi podataka ili njihove neovlaštene upotrebe”.

Telegram

Sud pokušao prebaciti odgovornost

Agencija za zaštitu osobnih podataka naložila je Općinskom sudu u Slavonskom Brodu “dizajniranje i implementaciju odgovarajućih organizacijskih mjera zaštite kako bi se postigla odgovarajuća razina sigurnosti osobnih podataka kod ispitanika kod izlučivanja arhivske građe”, stoji u odgovoru AZOP-a Telegramu.

Kad je skandal s nezakonitim odlaganjem spisa Općinskog suda u Slavonskom Brodu dospio u javnost, neugodnu situaciju i odgovornost za skandalozno postupanje s osobnim podacima mnogih građana iz suda su pokušali prebaciti na tvrtku Komunalac, čiji je posao bio prevesti kontejner od zgrade suda do tvrtke koja otkupljuje stari papir. No, AZOP je utvrdio da je odgovornost isključivo na sudu, odakle su iz arhive sudsku građu bez nadzora i kontrole ostavili u kontejneru od popodnevnih sati 12. ožujka ove godine do jutra sljedećeg dana.