Drama na Jadranu. Dva plovila se nasukala kod Brijuna, evakuirano više od 50 putnika. Kod Visa pronađeno tijelo nestalog ribara

Više pomorskih nesreća dogodilo se na Jadranu

08.01.2024., Rijeka - Brod Lucke kapetanije Rijeka "Vid" uplovljava u rijecku luku. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
FOTO: Goran Kovacic/PIXSELL

Dvije pomorske nesreće dogodile su se sinoć u brijunskom arhipelagu, dok je od danas rano poslijepodne u splitskom akvatoriju u tijeku potraga za nestalim članom posade ribarice, izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Dojavu o prvoj pomorskoj nesreći u Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, u Rijeci (MRCC Rijeka) uputio je djelatnik Nacionalnog parka (NP) Brijuni sinoć u 21.05 sati, kada je obavijestio o nasukavanju putničkog broda za prijevoz putnika u otočju Brijuni. O nesreći je potom obaviještena Lučka kapetanija Pula čiji službenici su isplovili u spasilačku akciju prema mjestu nesreće, kao i službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Pula, koji su također obaviješteni o izvanrednom događaju.

Iz pulske Kapetanije uspostavljena je izravna komunikacija s vlasnikom i posadom putničkog broda, koji su izvijestili da među 44 putnika i dva člana posade nema ozlijeđenih, a nasukavanje se dogodilo u području pličine, između otočića Galija i Krasnica (Vanga), oko 21 sat.

Dva nasukavanja u istoj večeri

U dogovoru s vlasnikom putničkog broda iz LK Pula odobrena je i koordinirana evakuacija svih putnika brodicama rendžerske službe NP Brijuni na obližnji brod, što je dovršeno u 22.25 sati, nakon čega su prevezeni u Pulu, čime je spasilačka akcija uspješno okončana.

Službenici Lučke kapetanije Pula na poziciji nesreće izvršili su preliminarni očevid o uzrocima ove pomorske nesreće, koji je nastavljen tijekom današnjeg dana.

Istovremeno dok je trajala prethodno pokrenuta koordinirana spasilačka akcija i evakuacija putnika s putničkog broda, u 21.55 sati u MRCC Rijeka zaprimljena je dojava o drugoj pomorskoj nesreći, koja se također dogodila u brijunskom arhipelagu, gdje se nasukala putnička brodica „LANA“ sa 14 putnika, o čemu je obaviještena Lučka kapetanija Pula i Postaja pomorske i aerodromske policije Pula.

Očevid se provodi

Do dolaska službenika pulske Kapetanije i djelatnika rendžerske službe NP Brijuni na poziciju ove pomorske nesreće, svi putnici su evakuirani na drugo plovilo te prevezeni na sigurno. Prema izjavi članova posade, koji su ostali na nasukanoj brodici i organizirali evakuaciju njihovih putnika, u nesreći nitko nije ozlijeđen.

Na temelju podataka u okviru preliminarnog očevida na poziciji nesreće, službenici LK Pula ustanovili su da je brodica nasukana između otočića Jerolim i Kotež (Kozada), a osim materijalne štete na brodici, na poziciji nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša.

Lučka kapetanija Pula provodi očevidne radnje o uzrocima ove pomorske nesreće.

Potraga za nestalim ribarom

U splitskom akvatoriju je danas u 14.15 sati pokrenuta akcija traganja i spašavanja nestalog člana posade ribarice.

U akciju traganja uključeni su službenici dviju ispostava lučke kapetanije, u Hvar i Milni, dok su u kopneno traganje angažirani pripadnici vatrogasne postrojbe, čiji pripadnici pretražuju otočno-obalni pojas dijela arhipelaga, sukladno planu traganja. U traganje za nestalim državljaninom Republike Hrvatske uključeno je i jedno plovilo iz sastava PPAP Split. Prema svim sudionicima u pomorskom prometu, u području traganja odašilje se ‘PAN – PAN’ poruka ‘čovjek u moru’, posredstvom Obalne radio postaje ORP Split-radio.

Dalmacija Danas doznaje kako je u moru kod Visa pronađeno beživotno tijelo. Splitska policija javlja kako je utvrđena sumnja da se radi o muškarcu za kojim se tragalo. “I nadalje se utvrđuju sve okolnosti događaja”, kažu iz policije.