Donedavno nisu mogli živjeti od komaraca, sad skoro da ih nema. Kako je Baranja trijumfirala u ratu protiv krvopija

Prve analize nakon korištenja dronova pokazuju da komaraca uopće nema

FOTO: Screenshot RTL / Pixsell

U Slavoniji i Baranji zasad nema najezde komaraca s kakvima su se proteklih godina mučili stanovnici tih krajeva. Tome je pridonijela sušna godina s niskim vodostajima Drave i Dunava, ali i nikad veća upotreba sredstava za borbu protiv krvopija jer ove godine se u Kneževim Vinogradima u Baranji u borbu s komarcima ide čak i dronovima, piše RTL.

Prošle godine, u Kneževim Vinogradima je nakon tretiranja komaraca bilo još više, pa je općina posegnula inovativnijim rješenjima. ”Stoga smo se ove godine, konzultirajući struku, odlučili na neka inovativna rješenja i po prvi puta smo uključili tehnologiju, dronove. Evo prvi rezultati pokazuju da smo na dobrom putu”, rekao je Vedran Kramarić, načelnik Općine Kneževi Vinogradi.

Analiza provedena nakon tretmana dronovima, koji je plaćen 2000 eura, pokazala je da komaraca uopće nema.

Centar za kontrolu komaraca

Istom tehnologijom protiv komaraca koristit će se i Osijek te okolne općine kojima je ove godine osigurano 1.9 milijuna eura za borbu protiv kukaca. ”Značajno ćemo koristiti dronove prilikom larvicidnog tretiranja. To je recimo i najveća razlika u odnosu na prošlu godinu što bi trebalo povećati učinkovitost posebno kad govorimo o teško dostupnim, nepristupačnim terenima”, kaže zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin.

Uskoro bi Osječko-baranjska županija trebala dobiti i Centar za kontrolu komaraca. “Planiramo u tom centru proizvoditi sterilne komarce za ovaj dio Europe i kako su nam stručnjaci rekli konkretno na našem području koje je do sada bilo problematično što se tiče komaraca u narednih nekoliko godina mogli bi u velikoj mjeri riješiti problem komaraca”, rekao je zamjenik župana Mato Lukić.

Branimir K. Hackenberger, profesor Odjela za biologiju Sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera, u Osijeku ističe da se komaraca neće riješiti “ukoliko se ne bude tretiralo cjelokupno poplavno područje, naravno uz kontrolu, uz veliku pažnju na značaj i na očuvanje ekoloških karakteristika tog područja”.