Dodik tvrdi da je Republika Srpska izradila prijedlog o 'mirnom razdruživanju' BiH

'Dokument predviđa da se BiH politički razdruži i da se formiraju dvije nezavisne političke i teritorijalne cjeline', kazao je

Bosnian Serb secessionist leader Milorad Dodik attends the "Srpska Is Calling You" rally, in Banja Luka on April 18, 2024. Bosnian Serbs protested on April 18, 2024, in Banja Luka against a potential UN resolution declaring July 11 an international day to remember the Srebrenica genocide. Bosnian Serb forces captured Srebrenica -- a UN-protected enclave at the time -- on July 11, 1995, a few months before Bosnia's inter-ethnic war ended. In the following days they summarily killed some 8,000 Bosnian Muslim men and boys from the eastern town. Under a settlement to end the war, Bosnia was divided into two semi-autonomous zones, one run by Bosnians and Croats, and another by Serbs, with Banja Luka as its capital. Dodik, president of the Serbian entity, has been demanding even greater autonomy. (Photo by ELVIS BARUKCIC / AFP)
FOTO: AFP

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik izjavio je u petak kako su vlasti Republike Srpske izradile prijedlog sporazuma o “mirnom razdruživanju” BiH po kojemu bi ta država trebala prestati postojati.

“Dokument predviđa da se BiH politički razdruži i da se formiraju dvije nezavisne političke i teritorijalne cjeline koje će živjeti i funkcionirati u skladu sa sporazumom nastalim na bazi toga”, kazao je Dodik u intervjuu za srpsku redakciju ruske propagandne agencije Sputnjik.

Neodređeno je dodao kako bi postojeće granice, pri čemu je pretpostavka kako je riječ o međunarodno priznatim granicama BiH, ostale vrijediti u idućih tri do pet godina a u tom bi razdoblju sadašnja dva entiteta trebala urediti međusobne odnose “kako ne bi bilo nekih posebnih zastoja”.

‘BiH de facto ne postoji’

Dodik je to opisao kao razdoblje “ostavinske rasprave” a njegova je konstatacija kako BiH kao država ni sada de facto ne postoji jer je sve ono što su njena obilježja tek proizvod dogovora RS i Federacije BiH.

U idućim će tjednima, kako je najavio, prijedlog iz RS-a poslati vlastima Federacije BiH kako bi se o njemu očitovali.

“Već čujemo da postoji nespremnost da se bilo šta raspravlja o tome ali mi smo i razumjeli da je ovo tek početak kojim bi trebalo animirati javnost, ne samo domaću, u Republici Srpskoj… nego i onu u Federaciji a i međunarodnu javnost da shvati da je BiH promašen projekt i da se od njega ne može da se napraviti ništa što bi bilo samoodrživo. Može biti protektorat, i to se pokazalo, ali ne može biti samoodrživo”, izjavio je Dodik kazavši kako od prijedloga neće odustati.

‘Ako se narod digne…’

Na pitanje što će se dogoditi bude li u postupku koji se protiv njega vodi pred Sudom BiH proglašen krivim i osuđen zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika, Dodik je kazao kako će se ponašati sukladno onome kako “narod reagira”.

“Ako narod bude na to povio leđa i sagnuo se, onda je i moja borba besmislena. Ako se narod digne i ne da se, onda ima smisla boriti se. Posljedice mogu biti razgradnja Republike Srpske”, zaključio je Dodik.