Direktor Verna tvrdi da robotaksiji već voze zagrebačkim ulicama: 'Upravo traje testna faza'

Pejković tvrdi da se autonomna vožnja testira u Novom Zagrebu

FOTO: Screenshot RTL

Direktor Verna Marko Pejković sinoć je gostovao u RTL Direktu i govorio o robotaksiju kojeg je u srijedu poprilično neuspješno predstavio Mate Rimac. Tijekom predstavljanja Rimac je izvadio mobitel iz džepa i pokušao pozvati robotaksi, no auto se oglušio na njegove naredbe.

Kasnije je otkrio kako je došlo do tehničkih poteškoća zbog “problemčića s kočnicom”. Pejković je u Direktu kazao kako se na robotaksiju blokirao prednji lijevi kotač i da zbog toga auto nije mogao izaći. “Probali smo 15 minuta prije toga, probali smo 20 puta prije toga i dogodio se najgori trenutak”, kazao je.

“Na kraju trebali smo napraviti ono što su nam svi savjetovali. A to je prototip koji ne služi da vozi, nego služi da pokaže kako izgleda finalni dizajn, kako izgleda iznutra i izvana, kako cijelo korisničko iskustvo izgleda. Trebali smo ga staviti na pozornicu, otkriti ga i to je to, ali ne, mi smo rekli, idemo naprijed. Želimo ‘vau’ efekt”, dodao je.

‘Vozila već voze po Zagrebu’

Pejković je kazao kako auto koji je predstavljen nije bio na cesti, ali da je riječ o “jednom od prototipova koji služi za druge stvari”. “Znači, imamo prototipove koji se testiraju upravo sad u Zagrebu, autonomna vožnja se testira. Konkretno, u Novom Zagrebu sa sigurnosnim vozačima koji su unutra. Ne možemo odmah izaći s autonomnim vozilom koji nema ni volana ni pedala. Moramo biti sigurni da sve savršeno funkcionira”, kazao je.

Ustvrdio je i kako testna faza traje upravo sada te ponovio da imaju vozila koja “voze autonomno po Zagrebu sa sigurnosnim vozačem koji prati sve i spreman je intervenirati ako nešto krene po krivu”.

Iako je Mate Rimac inicijalno već 2024. najavljivao robotaksije na zagrebačkim ulicama, Pejković pak tvrdi kako su još na početku govorili da će konačni rok za izlazak usluge biti 2026. godina.

‘Usluga u 2026. je realistična’

Podsjetimo, Vlada je u Bruxelles poslala izmijenjeni plan oporavka i otpornosti u kojem je, među ostalim, tražila pomicanje roka za jednu fazu razvoja robotaksija, s prvog kvartala 2024. na prvi kvartal 2025. godine.

Iz tvrtke Project 3 Mobility uvjeravali su da “finalni rok završetka projekta ostaje nepromijenjen”. Iako nikada nije do kraja razjašnjeno o kojem se točno roku radi, i tvrtka i Vlada danas se referiraju na 2026., kada bi usluga robotaksija trebala biti pokrenuta u Zagrebu.

“Sad kad smo prezentirali, sad možemo pokazati i pokazat ćemo i tvornicu koja sad kreće u izradu i taj mother ship koji sad kreće u izgradnju u Buzinu te vozila koja se sad testiraju, tako da nekako svi ti dijelovi slagalice sad napokon dolaze na svoje mjesto i vjerujemo 2026. za komercijalnu uslugu u Zagrebu je realistična”, kazao je Pejković sinoć u Direktu.