Đikić nakon što su ga opet odbili imenovati za akademika: 'Treba promijeniti vodstvo HAZU-a'

'Meni članstvo kao profesionalcu ne znači puno, ali mi znači kao građaninu Hrvatske i mislim da znači puno mladima u Hrvatskoj'

FOTO: Screeenshot: N1

Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) nedavno je odbilo prijedlog Razreda za prirodne znanosti koji je kao kandidata za dopisnog člana Akademije odabrao Ivana Đikića. Iako slovi za jednog od najuglednijih hrvatskih znanstvenika te je član njemačke akademije znanosti Leopoldine, Američke akademije znanosti i umjetnosti te Europske akademije znanosti i umjetnosti, ovo je već drugi put da “nije dovoljno dobar” za HAZU. Prije 14 godina akademik Dragan Dekaris predložio je Đikića za dopisnog člana u Razredu za medicinske znanosti, ali tada nije dobio dovoljno glasova na tajnom glasovanju unutar toga razreda.

Đikić je, komentirajući odluku HAZU-a, izjavio da nije dobio nikakvo obrazloženje. “Nemam nikakve dodatne informacije, Razred je predložio moje članstvo kao dopisnog člana, došlo je dva puta na Predsjedništvo i dva puta su to odbili. To je zadnje što znam”, rekao je u intervjuu za N1.

‘Postoji određeni nerazmjer’

“Osjećam se normalno. Meni članstvo kao profesionalcu ne znači puno, ali mi znači kao građaninu Hrvatske i mislim da znači puno mladima u Hrvatskoj. Jako cijenim članove akademije, pogotovo one koji rade kvalitetno, posvećen sam glavnim postulatima rada Akademije”, kaže Đikić i dodaje: “Rado bih da Akademija bira kvalitetne članove i da se zna po kojim kriterijima.”

Znanstvenik kaže da u Hrvatskoj ima velik broj kvalitetnih i stručnih ljudi koji nisu članovi, a ima i onih koji su članovi iako nisu toliko kvalitetni. “Očito postoji određeni nerazmjer ili nerazumijevanje. Moj apel prema njima je da način na koji se Akademija zatvara prema javnosti nije dobar. Promjene u vodstvu će dovesti do boljih stvari, siguran sam”, smatra Đikić i ističe da je jedan od glavnih problema u Hrvatskoj – nedostatak neovisnih institucija.