Detalji tragedije kod Obrovca. Mališan iz Češke stradao od eksplozivne naprave, navodno nije bila jedina. Oglasili se i češki mediji

Policija istražuje tragediju koja se dogodila kod Obrovca

Eksplozija kod Obrovca
FOTO: Screenshot/RTL Danas

Vijest o smrti djeteta sinoć kod Obrovca šokirala je hrvatsku javnost. Obitelj iz Češke bila je na proputovanju Hrvatskom kad im se pokvario automobil. U njemu su, kako se čini, prevozili eksplozivne naprave. Jedna od njih eksplodirala je dok su Česi bili stotinjak metara od obiteljske kuće Slobodana Olujića u Bilišanima kod Obrovca.

“Začuo sam detonaciju, eksploziju i umalo poslije toga jauk, vrisak. To je bilo strašno za gledati. Jedna žena je ležala, zapomagala, dijete je ležalo nepomično i ova druga žena je isto zapomagala, i vidjelo se da je bila ozlijeđena, na licu, oku”, kazao je Olujić u razgovoru za RTL Danas.

Dvije žene teško ozlijeđene

On je brzo dotrčao na mjesto nesreće. Šokirao ga je prizor koji ga je dočekao. Otac dječaka mu je objašnjavao da je otvorio haubu kad se čula eksplozija i pokazao u smjeru djeteta koje je imalo vidljive ozljede na trbuhu.

U eksploziji su ozlijeđene dvije žene – 49-godišnjakinji je teško ozlijeđeno oko, a 34-godišnja majka dječaka bila je životno ugrožena.

“Radi se o penetrantnim ozljedama trbuha. Po inicijalnoj trijaži i obradi gospođa je odmah operirana, zbrinuta kirurški i nakon toga smještena u Jedinicu intenzivnog liječenja”, rekao je pomoćnik ravnatelja Opće bolnice Zadar Nediljko Jović i dodao da je žena stabilno.

Policija: Česi su u autu imali eksplozivnu napravu

Policija je očevid obavljala danas sve do poslijepodneva. Navode da su Česi sa sobom na put u automobilu ponijeli nepoznatu eksplozivnu napravu.

“Eksplozivna naprava je eksplodirala izvan automobila, a policijski službenici i dalje utvrđuju okolnosti zašto se eksplozivna naprava nalazila u automobilu”, kazala je glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin. Državno odvjetništvo naložilo je obdukciju djeteta.

Prema neslužbenim saznanjima, navodno je riječ o granati ručnog minobacača koju su Česi, inače kolekcionari takvih čahura i ostataka minsko-eksplozivnih sredstava, ponijeli sa sobom.

Dijete se igralo granatom?

Dijete se najvjerojatnije igralo tom granatom izvan automobila, moguće kuckalo njome o asfalt, što je bilo dovoljno da granata eksplodira. Takve naprave nemaju osigurač jer se aktiviraju udarcem o tvrdu površinu.

Granatu je iz automobila najvjerojatnije izvadilo upravo dijete. Kako se granata uopće našla u automobilu, pokazat će istraga.

Prema neslužbenim informacijama koje prenosi Dnevnik Nove TV, to nije bilo jedino eksplozivno sredstvo u automobilu kojim su putovali Česi. Detalji ovog tragičnog događaja tek trebaju biti službeno objavljeni.

Češki medij: Dijete je granatu donijelo iz grmlja

Češki mediji pak pišu o potpuno drugačijem razvoju događaja koji su prethodili eksploziji. Češka TV Nova izvještava da je dijete granatu donijelo iz grmlja na odmorištu, a pozivaju se na priču oca jedne od ozlijeđenih žena, prema kojoj su dvije obitelji putovale Balkanom. Jedna obitelj vozila je stariji Touareg, a druga je bila u Jeepu. Na izletu je bilo ukupno četvero odraslih i troje mlađe djece.

“Već su se vozili kući, jedan auto je počeo imati problema s vodom, pregrijao se, puklo je crijevo. Stali su na malo parkiralište da to poprave, dječak je otišao u grmlje na WC. Kad se vratio, u ispruženoj ruci je držao granatu”, navodi izvor za češku TV Novu.

Otac jedne od ozlijeđenih žena razgovarao je s kćeri. “Čuo se hrvatski jezik, zvuk vozila hitne pomoći i plač. Kći mi je rekla da je dobro. Ali istina je suprotna, ima gelere u želucu, jetrima i svuda po tijelu. Navodno će biti uklonjeni tek u Češkoj”, navodi.