Detalji kaosa na deložaciji u Puli: zabarikadirali se u zgradu i pripremili zapaljivu tekućinu, policiju napali vatrogasnim aparatom

Jučer je u policiju privedeno desetero osoba

24.06.2024., Pula: U tijeku je delozacija stambeno-poslovne zgrade u centru Pule, popularne "Porecanke". Nakon sto je na policiju bacen suzavac, pozvana je interventna policija, koja je ubrzo smirila situaciju i pocela s uhicenjima. Do sada je uhiceno 10-ak osoba. Photo: Sasa Miljevic / PIXSELL/PIXSELL
FOTO: Sasa Miljevic / PIXSELL/PIXSELL

Istarski policajci jučer su od 10.30 u Vrtlarskoj ulici u Puli, na zahtjev nadležnog suda, intervenirali kako bi pomogli djelatnicima suda u deložaciji iz nekretnine u vlasništvu stečajnog dužnika.

U deložaciji iz zgrade poznate pod nazivom “Porečanka” ih je pokušalo zaustaviti više osoba. Zbog toga je u službene prostorije policije privedeno desetero osoba, od kojih je devetero bilo osumnjičeno za počinjenje kaznenog djela, a jedna osoba bila je privedena zbog prekršaja koji je počinila.

Istragom je utvrđeno da su dvojica 29-godišnjaka i 37-godišnjak, svi hrvatski državljani te 27-godišnji državljanin BiH počinili kazneno djelo prisile prema službenoj osobi.

Pokušali spriječiti deložaciju

Osumnjičeni su, utvrdila je policija, prilikom ulaska djelatnica suda i policajaca po njima pošpricali suzavac i aktivirali aparat za gašenje požara. Kod djelatnica suda i policajaca došlo je do nadraživanja dišnih puteva i suzenja u očima.

Osumnjičeni se tu nisu zaustavili. Blokirali su ulaz u zgradu tako što su s unutrašnje strane ulaznih vrata postavili ormar, madrac i nekoliko kutija. Ulazna vrata su premazali skliskom i masnom tekućinom, a u blizini su postavili plastičnu bocu s lako zapaljivom tekućinom.

Danas su četvorica osumnjičenika privedena u pritvor. Petorica muškaraca su puštena na slobodu jer nije utvrđeno da su sudjelovali u počinjenju kaznenog djela.

Izvješće nadležnom odvjetništvu

No, utvrđeno je da su povrijedili odredbe Ovršnog zakona pa će policija o tome izvješće dostaviti nadležnom državnom odvjetništvu.

Deseta privedena osoba, 34-godišnji hrvatski državljanin, će zbog vrijeđanja policajaca za vrijeme intervencije biti prekršajno prijavljena pred nadležnim sudom.

Danas je nastavljena deložacija nekretnine, a djelatnici suda i policije posao su obavili bez ometanja.