Detalji akcije USKOK-a. Utajili porez pa prali novac preko Kariba, među osumnjičenima i poznati pripadnik krim-miljea

Uhićenja su obavljena u Zagrebu, Bjelovaru i Splitu

11.09.2021., Zagreb - Privodjenje osumnjicenih u USKOK. rPhoto: Matija Habljak/PIXSELL
FOTO: Ilustracija, Matija Habljak/PIXSELL

USKOK i policija su danas pokrenuli uhićenja u Zagrebu, Bjelovaru i Splitu. Akcijom je obuhvaćeno najmanje sedmero osumnjičenih koje se tereti za utaju poreza i pranje novca. Očekuje se da bi sutra moglo biti poznato koliko je štete napravljeno hrvatskom proračunu.

Sedmero osumnjičenih je navodno kroz tvrtke u Hrvatskoj utajivalo PDV, neslužbeno doznaju 24 sata. Porez su utajivali preko lanca tvrtki, metodom tzv. nestajućeg trgovca. To se radi tako da neka tvrtka bude u lancu prodaje i kupac i prodavatelj robe.

Kao prodavatelj naplaćuje PDV od kupca, ali ga ne uplaćuje u državni proračun. Kupac svoju poreznu obvezu umanjuje za iznos koji je na ime PDV-a platio nestajućem trgovcu i još zatraži i povrat poreza ili olakšicu, ovisno o tome na što ima pravo po zakonu.

Osumnjičeni i za pranje novca

Prema Europolu, godišnje se tako utaji na milijarde eura. Sedmero osumnjičenih je navodno iz istih tvrtki lažnim fakturama izvlačilo novac čije je porijeklo nepoznato. Naplaćivali su posao koji nikad nije obavljen. Taj novac je prolaskom kroz tvrtke i preko lažnih faktura “opran” i nije više bilo sumnje u to je li stečen zakonito.

Novac su navodno prebacivali na offshore račun u jednu karipsku državu pa u tvrtku u jednoj drugoj europskoj zemlji. Posljednja u nizu tvrtki je kupovala kriptovalute, nekretnine i pokretnine.

Otprije poznat u krim-miljeu

Među osumnjičenima je i čovjek ranije poznat po financijskim prijevarama u krim-miljeu. Lani je bio pod istragom zbog trgovanja drogom iz Španjolske, a nakon što je uhićen u BiH, izručen je Hrvatskoj, piše N1.

Vrlo brzo nakon toga pušten je da se brani sa slobodne, no sad su mu istražitelji opet bili na vratima. Navodno, novac koji je pran nije bio zarađen trgovinom droge.