Otkriveno da je troje ljudi umrlo od legionele. KBC Zagreb na presici: 'Ne znamo kad su se zarazili, ali nema razloga za zabrinutost'

'Odmah smo alarmirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je napravio sve analize'

FOTO: Screenshot N1

Ranije danas Hrvatsku je šokirala vijest da je troje pacijenata u KBC-u Zagreb preminulo nakon što se zarazilo legionelom. Međutim, ispostavilo se da su tri zaražene osobe umrle “u više od dva mjeseca”, kako je potvrđeno iz najveće hrvatske bolnice.

„Nismo zataškavali legionelu”, rekao je za Telegram ravnatelj KBC-a Zagreb dr. Ante Ćorušić. Prema njegovim riječima, u travnju su kod preminule pacijentice posumnjali na legionelu te odmah obavijestili Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je naložio potrebne mjere. U međuvremenu se legionela pojavila kod još petero pacijenata. U tijeku je konferencija za medije na zagrebačkom Rebru.

“Što se tiče prvog slučaja, reagirali smo promptno i obavijestili kolege epideomiologe s HZJZ-a. To je bilo prije nekog vremena, nakon prvog slučaja. Ono što je važno reći, u KBC-u Zagreb imamo brzu dijagnostiku. Kad nju imate, možete brzo saznati o čemu se radi kod pacijenta i onda možete poduzimati adekvatne mjere”, rečeno je na presici.

‘Poduzete su sve mjere’

“Mi smo obavijestili službe. Nakon prvog slučaja, poduzete su sve mjere. Nema razloga za zabrinutost”, rekla je specijalistica medicinske mikrobiologije s parazitologijom u KBC-u Zagreb Zrinka Bošnjak.

“Radimo po protokolu i učinili smo sve što nam je dostupno kao mjera prevencije prijenosa legionele. Uvijek je važno imati dostupnu dijagnostiku. Treba znati da legionele ima u svakoj vodi. U bolničkim sustavima rade se preventivne mjere… To znači da se tjedno podiže temperatura vode u spremnicima na temperaturu vode u kojoj legionela ne može opstati”, dodala je.

‘Teško je reći kad su se zarazili’

“Imamo 1200 kreveta na KBC-u i šest inficiranih osoba u razdoblju od dva i pol mjeseca. Teško je reći kad su se zarazili jer su ti bolesnici pušteni kućama ili u domove za starije osobe pa bi se potom vraćali. Poduzeli smo sve mjere kako bismo otkrili uzrok zaraze i analizirali vodu, i u tragovima je nađena ova bakterija.”

Na konferenciji je rečeno da je svih šest pacijenata bilo teško imunokompromitirano. “Radi se o ljudima s leukemijom, transplantiranim organom, prva gospođa imala je transplantirani bubreg”.

Naglašeno je da su ti bolesnici sami po sebi teški, a legionela im je bila “dodatan teret”. Potvrđeno je da je bakterija izolirana u KBC-u u jednom spremniku, u malom broju. “Od mnogo uzetih uzoraka, imali smo pozitivan uzorak s malim brojem legionele”, rekla je dr. Bošnjak.

‘Opasni su ljetni mjeseci’

Na pitanje je li bolnica odgovorna za zarazu, rečeno je: “Legionelu nalazimo svugdje, i može se dogoditi vanbolnički. To se javlja kroz cijelu godinu, a osobito su opasni ovi ljetni mjeseci kada je voda toplija. Ali to je svugdje”.

“Mi smo pojačali i dijagnostiku, i ovako dobru dijagnostiku nismo imali ranije. Dakle, možda nismo ni znali da imamo tu bakteriju kod pacijenata koji su završili sa smrtnim ishodom”, naglasila je dr. Bošnjak.