Crna Gora uvodi sedmosatno radno vrijeme, premijer to ovako objašnjava: 'Sat vremena manje u stvari je sat vremena više'

Prethodno je zapanjio sve koji vjeruju u stereotipe o Crnogorcima izjavivši da rade šest sati više od prosjeka EU-a

FOTO: Pixsell

Crnogorska ministrica rada i socijalne skrbi Naida Nišić najavila je da će u toj zemlji do kraja godine biti uvedeno sedmosatno radno vrijeme. Time će biti ispunjeno obećanje koje je premijer Milojko Spajić građanima dao u predizbornoj kampanji, dodala je ministrica Nišić u programu radija Crne Gore, prenosi portal RTCG-a.

Kako je prošle godine napisao Telegramov Tvrtko Jakovina u velikoj reportaži iz Crne Gore, ministrica Nišić svojevremeno je radila u kladionici. Onda je ušla u Ministarstvo financija kao direktorica Direktorata za proračun, pa završila kao ministrica koja bi mogla uvesti revolucionarnu promjenu radnog zakonodavstva.

‘Sat vremena manje je sat vremena više’

“Podaci nam govore da u Crnoj Gori zaposleni imaju jedan od najdužih radnih tjedana u Europi, i to u prosjeku preko 42 sata, što je više u odnosu na prosjek zemalja Europske unije (EU) za čak šest sati tjedno”, rekao je Spajić kada je nedavno iznosio svoju ideju, nedvojbeno zapanjivši sve koji su vjerovali u određene stereotipe o Crnogorcima potaknute manifestacijama poput natjecanja u ležanju, koje je izazvalo veliku pažnju svjetskih medija.

“Zadovoljan i odmoran radnik je inovativniji, produktivniji i lojalniji, što pridonosi povećanju profita poslodavaca, a veći profit poslodavaca pridonosi i većim prihodima države. Bit će više vremena za obitelj, prijatelje i širu zajednicu. Dakle, ovaj program, kad bude predstavljen u cijelosti, imat će pozitivan utjecaj i na zaposlene i na poslodavce i na državu”, obrazložio je Spajić. Obranu svoje teze premijer susjedne zemlje zaključio je izjavom koja nam je, unatoč nesklonosti stereotipima, zazvučala jako crnogorski: “Zato je sat vremena manje, u stvari, sat vremena više.”

U Švedskoj nije prošlo

Svako toliko negdje na svijetu pojavi se ideja o još ambicioznijoj modifikaciju radnog vremena, obično na šest sati dnevno od ponedjeljka do petka, ili osam sati tijekom četiri dana u tjednu. Šveđani su prije desetak godina upustili u eksperiment s prvom varijantom, šestosatnim radnim vremenom koje je uvedeno u gradu Göteborgu. No, nakon nešto više od godinu dana pokazalo se da su problemi uzrokovani takvim načinom rada prevagnuli nad prednostima.

Da bi se smanjio rad s osam sati dnevno na šest, moralo se zaposliti dodatnu radnu snagu. Grad je, recimo, u jednom staračkom domu zaposlio 17 novih medicinskih sestara, što je iziskivalo dodatni trošak. Istraživanje jest pokazalo da su se zaposlenici osjećali zdravije, pa je u Göteborgu bilo manje bolovanja, ali na kraju nije došlo do širenja tog modela na ostatak države.