Uživo Vijesti

Čovjek koji se zapalio na Markovu trgu ima opekline četvrtog stupnja na gotovo cijelom tijelu. Liječnici: 'Prognoze su loše'

Liječnici ističu da je ovaj slučaj vrlo, vrlo ozbiljan

Predstavnici Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice najavili su konferenciju za medije o stanju muškarca koji se jutros zapalio ispred zgrade Vlade na Markovom trgu. Predstojnik klinike za traumatologiju, dr. Dinko Vidović kazao je da je pacijent u bolnicu stigao oko 10 sati.

“Unatoč promptnoj interakciji i maksimalnim mjerama, pacijent je zbog opsega i prirode ozljeda trenutno u životnoj opasnosti”, kazao je. “Na intenzivnoj je na odjelu za opekotine, pratimo njegovu situaciji. Ima opekotine četvrtog stupnja po gotovo cijeloj površini tijela, čak i endo opekline”, rekao je.

Prognoze su loše

Upitan kakve su prognoze, rekao je da su loše. “Loše su, ali dajmo čovjeku šansu da preživi”, dodao je. “Poduzet ćemo sve što je moguće u medicini da spasimo čovjeka”, rekao je. Kazao je i da je pacijent rođen 1967. Na pitanje pamti li ovako nešto u karijeri kazao je da se često susreću s opeklinama. “Ovakve pak opekline nismo imali zadnjih nekoliko godina”, dodao je.

Zahvalio je Hitnoj koja je reagirala zaista brzo kao i medicinskom timu Klinike koji su dali nadljudski napor da se čovjeku pomogne. U jedinici intenzivne se njime, kazao je, bave tri liječnika. “On nije pri svijesti, intubiran je, moramo osiguravati dišni put i vitalne funkcije, a dalje ćemo se boriti”, rekao je.

Ravnatelj KBC-a Sestara milosrdnica dr. Davor Vagić kazao je da je situacija jako ozbiljna te je zahvalio kolegama s odjela za opekline. “Mi smo imali jako teške opekline, nažalost to se događa kod vatrogasaca, ali ovo je nešto vrlo, vrlo ozbiljno”, rekao je.


Suicidalne i depresivne osobe u Hrvatskoj savjetodavnu pomoć mogu dobiti na više mjesta, a postoji i nekoliko telefonskih brojeva na kojima mogu zatražiti za psihološku pomoć:

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida: 01 2376 335 (radi od 0 do 24 sata)

Plavi telefon: 01/4833888 (plavi-telefon@zg.t-com.hr)

Psihološki centar TESA: 01/4828888 (psiho.pomoc@tesa.hr)