Butković i Bačić ušli u stotine neizvjesnih sudskih sporova teških skoro milijardu eura. Proračunu prijeti enormna rupa

Ova dvojica su šampioni, ali i druga ministarstva imaju sličnih problema

FOTO: Pixsell

Državni proračun i njegovi korisnici na kraju prošle godine imali su 260 milijuna eura neplaćenih, a dospjelih obveza. Čak osam puta bila su veća potraživanja koja nisu uspjeli naplatiti u roku i posljednjeg dana prošle godine iznosila su 2,17 milijardi eura. Podaci su to iz izvješća o izvršenju proračuna za prošlu godinu koji sugeriraju da država redovitije plaća svoje obveze nego što to čine oni koji imaju obveze prema proračunu.

Potraživanja koja država nije uspjela naplatiti dosegnula su tako više od petine ukupnog iznosa prošlogodišnjeg prihoda od najizdašnijeg poreza – PDV-a. Državi i njenim institucijama prijeti gotovo 1,6 milijardi eura obveza po sudskim sporovima. Ipak, to ne znači da će država cijeli taj iznos platiti, jer konačna obveza ovisit će o ishodu svakog sudskog spora.

Potraživanja porasla za pola milijarde eura

Usporedba s ranijim godinama pokazuje da se dug, barem prema onome što piše u Vladinom izvješću o izvršenju proračuna, stabilizirao na oko 250 milijuna eura, koliko je primjerice bio i prošle godine. Taj dug uglavnom otpada na zdravstvo, u kojem je posljednjeg dana prošle godine bilo 230 milijuna eura neplaćenih, a dospjelih obveza. Što se tiče potraživanja koja država nije uspjela naplatiti u roku, ona su u odnosu na kraj prošle godine povećana za čak pola milijarde eura.

Obveze prema sudskim sporovima, nakon arbitražne odluke u sporu s MOL-om i povlačenja arbitražnih tužbi većine banaka u slučaju konverzije kredita u švicarskim francima, gotovo su se prepolovile. I već dvije godine kreću se oko 1,6 milijardi eura.

Potraživanja Ministarstva financija 1,3 milijarde eura

Što se tiče nenaplaćenih potraživanja, najveći dio otpada na Ministarstvo financija, oko 1,3 milijarde eura, što je više od polovice ukupnog iznosa. Iako do zaključenja ovog teksta iz Ministarstva financija nisu odgovorili na naš upit o tome tko i za što duguje državi, može se pretpostaviti da je dobrim dijelom riječ o javnim davanjima, poput poreza i doprinosa koje to ministarstvo naplaćuje.

Dio potraživanja koja su prikazana u izvješću u međuvremenu je naplaćen. Iz Ministarstva poljoprivrede objasnili su da od 224 milijuna eura, koliko su bila njihova potraživanja na kraju prošle godine, 211 milijuna eura otpada na potpore u poljoprivredi koje su isplaćene u posljednja dva mjeseca prošle godine, ali su refundirana, odnosno naplaćena iz europskog proračuna u ovoj godini.

Dug zdravstva uglavnom za lijekove i sanitetski materijal

Iz Ministarstva zdravstva objasnili su nam da oni sami nemaju neplaćenih dospjelih obveza niti potraživanja i da se i jedno i drugo odnose na zdravstvene ustanove i zavode. Kad su u pitanju neplaćene obveze od 230 milijuna eura, riječ je, navode iz Ministarstva zdravstva, najvećim dijelom o “obvezama za lijekove i potrošni sanitetski materijal”.

Što se tiče potraživanja, ona se “odnose na dospjela potraživanja zdravstvenih ustanova od HZZO-a za pružene usluge izvan limita, za dospjela potraživanja od drugih zdravstvenih ustanova, te za ostala potraživanja (za participaciju, usluge pružene neosiguranim osobama, pružene nezdravstvene usluge” i sl.).

Najviše sudskih sporova kod Butkovića i Bačića

Potencijalne obveze po sudskim sporovima najveće su u Ministarstvu mora prometa i infrastrukture i ministarstvu Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. U izvješću stoji da Ministarstvo mora ima potencijalne obveze po sudskim sporovima od 450 milijuna eura, a ministarstvo Branka Bačića od 436 milijuna eura. Na ta dva ministarstva otpada više od polovice svih obveza po sudskim sporovima.

Iz Bačićeva ministarstva otkrivaju da imaju preko 250 sudskih sporova s vrijednošću većom od po 20 tisuća eura. “Potencijalne obveze po sudskim sporovima odnose se na sudske sporove gdje je tužena Republika Hrvatska kao vlasnica nekretnina tj. radi se o stvarnopravnim zahtjevima i u manjem dijelu sudskih sporova radi se o obvezno-pravnim zahtjevima i zahtjevima za naknadu štete dok se dio potencijalnih obveza odnosi i na izjavljene tužbe na drugostupanjska rješenja Ministarstva, navode iz Ministarstva.

To Ministarstvo ima i 92,47 milijuna eura potraživanja, od čega 68 milijuna eura otpada na potraživanja APN-a, dok se oko 24 milijuna eura odnosi na Ministarstvo, i ta su potraživanja većinom prijavljena u stečajnim ili predstečajnim postupcima. Manji dio potraživanja odnosi se na potraživanja iz kupoprodajnih ugovora za nekretnine.

Kod Butkovića 137 sudskih sporova

Ministarstvo Olega Butkovića ima ukupno 137 sporova i predmeti se uglavnom odnose na trgovačke sporove, poput tužbi radi isplata ili utvrđenja naknade štete, radi poništenja, predaje u posjed te primjerice radi utvrđenja prava vlasništva ili prava na posjed.

Ministarstvo ne sudjeluje u svakom tom sporu samostalno, a predmeti su u različitim fazama procesa, negdje je, primjerice riječ o prvostupanjskom postupku, a negdje je podnesen zahtjev za mirno rješavanje spora. Iako se sporovi, pa i njihova vrijednost, vode po pojedinim resorima, sama ministarstva ne odlučuju uvijek o njihovu pokretanju jer ih često, po službenoj dužnosti, kao zastupnik pokreće DORH.