Burno u EU-u zbog Orbanova posjeta Moskvi: 'Ovakvim sastankom predsjedanje će im završiti prije no što je stvarno i počelo'

'Čini se da Mađarska nije shvatila svoju ulogu', rekao je EU diplomat

(FILES) Hungarian Prime Minister Viktor Orban gives his first international press conference after his FIDESZ party won the parliamentary election, in the Karmelita monastery housing the prime minister's office in Budapest on April 6, 2022. After months of treating the European Union with all the evils, Hungarian Prime Minister Viktor Orban takes the rotating presidency on Monday, July 1, 2024, more isolated than ever by his position on the war in Ukraine. (Photo by Attila KISBENEDEK / AFP)
FOTO: AFP

Mađarski premijer Viktor Orban doputovao je u petak u Moskvu kako bi se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, izazvavši prijekore drugih čelnika članica EU-a, koji upozoravaju da on ne govori u ime Europske unije.

Mađarska je u ponedjeljak preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedanje Unijom. Pet dana kasnije Orban je osnovao novu grupaciju u EU parlamentu “Domoljubi za Europu” s drugim desničarskim nacionalistima, a onda posjetio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Kijevu. Sad se odlučio otići u Moskvu u “mirovnu misiju”, nekoliko dana prije summita NATO-a.

Orban: ‘Ne možemo sjediti prekriženih ruku’

“S takvim sastankom mađarsko predsjedanje završava prije nego što je stvarno i počelo”, osuđuje jedan neimenovani EU diplomat. “Čini se da Mađarska nije shvatila svoju ulogu… Skepticizam zemalja članica EU-a spram toga nažalost je bio opravdan. Radi se samo o promicanju interesa Budimpešte”, dodaje taj diplomat.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da Orban u Moskvi “ni u kojem obliku ne predstavlja EU”. Finski premijer Petteri Orpo opisao je vijest o posjetu uznemirujućom. “Kad bi otišao u posjet Moskvi, to bi značilo nepoštivanje dužnosti predsjedavajuće zemlje EU-a i potkopavanje interese Europske unije”, objavio je na X-u Orpo.

Zloporaba slabosti Bruxellesa

Pavel Havliček, istraživač pri češkom Udruženju za međunarodne poslove, rekao je da je Orbanov posjet zloporaba slabosti Bruxellesa u periodu formiranja novog saziva i opasno potkopavanje zajedničkog europskog stajališta. Orban kaže da mu je jasno da nema pravo pregovarati u ime EU, ali da se mir ne može sklopiti “iz udobne fotelje u Bruxellesu”. “Ne možemo sjediti prekriženih ruku i čekati da rat čudesno završi”, napisao je mađarski premijer na X-u.