Biden na obilježavanju Dana D obećao nastavak potpore Ukrajini: 'Nezamislivo je pokleknuti pred agresijom'

Na obilježavanju 80. godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji pozvao je na obranu slobode i demokracije

US President Joe Biden (C), US First Lady Jill Biden (R), France's President Emmanuel Macron (2nd L) and French President's wife Brigitte Macron (L) attend the US ceremony marking the 80th anniversary of the World War II "D-Day" Allied landings in Normandy, at the Normandy American Cemetery and Memorial in Colleville-sur-Mer, which overlooks Omaha Beach in northwestern France, on June 6, 2024. The D-Day ceremonies on June 6 this year mark the 80th anniversary since the launch of 'Operation Overlord', a vast military operation by Allied forces in Normandy, which turned the tide of World War II, eventually leading to the liberation of occupied France and the end of the war against Nazi Germany. (Photo by SAUL LOEB / AFP)
FOTO: AFP

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je u četvrtak na obilježavanju 80. godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji na obranu slobode i demokracije, apeliravši na zapadne sile da ustraju u pomaganju Ukrajini i da ne popuštaju pred ruskom tiranijom.

Na svečanosti s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i američkim veteranima na Američkom groblju u Normandiji, Biden je rekao da je “jednostavno nezamislivo” pokleknuti pred ruskom agresijom i obećao da neće popustiti u pomaganju Ukrajini.

Pozvao je zapadne i NATO saveznike da ponovno probude duh Dana D i zajedno surađuju u vrijeme kada je demokracija, po njegovim riječima, izložena većoj prijetnji nego ikad od završetka Drugog svjetskog rata. “Izolacionalizam nije bio odgovor prije 80 godina i nije ni danas”, istaknuo je Biden.

Iskrcali se na pet plaža

Više od 150.000 savezničkih vojnika izvršilo je 6. lipnja 1944. invaziju na Francusku s mora i iz zraka kako bi otjerali snage nacističke Njemačke. Iskrcali su se na pet plaža kodnih imena Omaha, Junona, Mač, Utah i Zlato.

Budući da je veterana, od kojih mnogi danas imaju 100 ili više godina, sve manje, ovo je vjerojatno posljednja velika svečanost u Normandiji na kojoj im je osobno odana počast.

Biden je rekao da mu je velika čast pozdraviti okupljene američke veterane poručivši im s podija: “Bog vas voli”. “Muškarci koji su se ovdje borili postali su heroji”, rekao je. “Znali su izvan svake sumnje da postoje stvari za koje se vrijedi boriti i umrijeti.”

Kralj Charles o borbi za mir

Govoreći na britanskoj svečanosti u Ver-sur-Meru ranije u četvrtak, britanski kralj Charles, odjeven u vojnu odoru, također je pozvao na veću međunarodnu suradnju u borbi za mir.

“Podsjećamo na lekciju koja nam se ponovno vraća nakon nekoliko desetljeća: slobodne nacije moraju se zajedno oduprijeti tiraniji”, rekao je Charles, govoreći na engleskom i francuskom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, njemački kancelar Olaf Scholz i mnogi drugi također će sudjelovati u svečanostima. Rusija, koja je 2022. izvršila invaziju na Ukrajinu, nije pozvana. Čelnici bi trebali u četvrtak usvojiti deklaraciju u kojoj će istaknuti da je demokracija u Europi ponovno ugrožena i obećati braniti slobodu i demokraciju, rekla su dva izvora.

Macron dodijelio Legiju časti američkim veteranima

Gotovo 200 veterana, većinom Amerikanci i Britanci, sudjelovali su na svečanostima tijekom dana na vjetrovitim plažama koje još nose ožiljke žestokih borbi na Dan D, najveće amfibijske invazije u povijesti. Poginule su tisuće savezničkih vojnika, kao i njemačkih.

Na američkoj svečanosti u Colleville-sur-Meru, Macron je dodijelio Legiju časti američkim veteranima, od kojih su mnogi bili u invalidskim kolicima.

Marcon je istaknuo da Francuska neće zaboraviti njihovu žrtvu. “Danas ste se ovdje vratili kući, ako smijem tako reći”, rekao je. Na plaži Omahi, gdje je 6. lipnja 1944. poginulo gotovo 2400 američkih vojnika, više od 20 šefova država i vlada sudjelovat će na međunarodnoj svečanosti kasnije tijekom dana.