Beroš jutros juri u KBC Zagreb i tvrdi da nije imao pojma o prodoru legionele. A HZJZ, koji je pod njim, sve zna još od travnja

Sustav koji ministar vodi evidentno ima neshvatljivih problema

Ministar zdravstva Vili Beroš danas će obići KBC Zagreb nakon što je jučer objavljeno da je u toj bolnici umrlo troje od šestero pacijenata zaraženih legionelom. Beroš pritom uvjerava javnost kako nije bio informiran da je u bolnici izbila zaraza, ustvrdivši da je za cijeli slučaj doznao iz medija.

Kako je to moguće, nije detaljizirao, jer je KBC o svemu odmah, još u travnju, obavijestio Hrvatski zavod za javno zdravstvo. U sustavu koji ministar vodi evidentno postoje ozbiljni problemi.

Posljednja smrt još krajem svibnja

Prve informacije o legioneli u KBC-u Zagreb objavljene su tek jučer, no tri zaražene osobe nisu preminule u posljednjih nekoliko dana, nego su, potvrđeno je iz najveće hrvatske bolnice, umrle u više od mjesec i pol. Pomoćnik ravnatelja za kvalitetu Milivoj Novak potvrdio je da je posljednja osoba preminula još 31. svibnja.

Bakterija je izolirana u vodovodnom sustavu. “Odmah smo alarmirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je napravio sve analize i bakterija je izolirana u vodovodnom sustavu. U ovom trenu je u tijeku pasterizacija, odnosno ispušta se vrela voda iz svih slavina u bolnici”, kazao je Novak.

Ćorušić kaže da nema zataškavanja

Pacijenti su se zarazili u samoj bolnici. Svi su pritom imali komorbiditete pa im je legionela dramatično pogoršala stanje. Pitanje koje se u javnosti postavlja jest kako je moguće da ranije nije objavljena vijest o prodoru zaraze, te je li se čitav slučaj pokušao zataškati. Profesor Novak je u razgovoru za RTL kazao da nisu šutjeli o legioneli u bolnici i da mu nije jasno zašto se sada “dignula takva buka”.

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić također tvrdi kako “nisu zataškavali legionelu”. U razgovoru za Telegram kazao je da su u travnju o svemu odmah obavijestili Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) koji je naložio potrebne mjere. Kazao je i da je inspekcija HZJZ-a prvi put u bolnicu stigla 22. travnja i provela uzorkovanje vode na odjelu na kojem je bila hospitalizirana pacijentica preminula početkom travnja.

U međuvremenu se legionela pojavila kod još petero pacijenata, pa je bolnica, tvrdi Ćorušić, ponovno obavijestila HZJZ koji im je naredio da vodu griju na 75 stupnjeva i puštaju je u cijelom kompleksu. Ravnatelj KBC-a Zagreb gostovao je sinoć i u Dnevniku Nove TV gdje je pak ustvrdio da o uzroku smrti pacijenata mogu samo nagađati.

‘Nismo htjeli dizati paniku’

Na pitanje zašto o zarazi legionelom u bolnici nisu obavijestili ministra zdravstva, Ćorušić je kazao da su obavijestili nadležno tijelo, odnosno HZJZ, te da on osobno ne zna je li o tome trebao obavijestiti i samog ministra.

“Meni je sve jasno i ja razumijem da je to unijelo nemir, ali upravo možda zbog toga nismo htjeli dizati paniku, da se ljudi ne bi prestrašili. Rekoh, ima je vjerojatno u svim bolnicama i hotelskim kompleksima, ali ne s ovakvim posljedicama. Išli smo s tim ritmom obavještavanja javnosti i institucija”, kazao je.

Pacijenti bili imunokompromitirani

I iz samog KBC-a Zagreb jučer su na konferenciji za medije poručili da su obavijestili službe i da su nakon prvog slučaja poduzeli sve mjere. “Radimo po protokolu i učinili smo sve što nam je dostupno kao mjera prevencije prijenosa legionele”, kazala je specijalistica medicinske mikrobiologije s parazitologijom u KBC-u Zagreb Zrinka Bošnjak.

Dodala je i da su svi zaraženi pacijenti bili teško imunokompromitirani. “Radi se o ljudima s leukemijom, transplantiranim organom, prva gospođa imala je transplantirani bubreg”, kazala je. Na pitanje je li bolnica odgovorna za zarazu, rečeno je: “Legionelu nalazimo svugdje, i može se dogoditi izvanbolnički. To se javlja kroz cijelu godinu, a osobito su opasni ovi ljetni mjeseci kada je voda toplija. Ali to je svugdje”.