Amerika priprema hladan tuš za Zelenskog: 'Uručit će mu komad papira. Na njemu će pisati: previše ste korumpirani da uđete u NATO'

NATO će izgleda od Kijeva zahtijevati 'dodatne korake' prije daljnjih pregovora o članstvu

US President Joe Biden and Ukrainian President Volodymyr Zelensky walk through the colonnade to the Oval Office at the White House in Washington, DC, on September 21, 2023. (Photo by Jim WATSON / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Visoki dužnosnik američkog State Departmenta kazao je za britanski Telegraph kako će Ukrajini uskoro biti objašnjeno da ne može postati članicom NATO-a jer je previše korumpirana. Prema njegovim tvrdnjama, Savez će od Kijeva zahtijevati “dodatne korake” prije daljnjih pregovora o članstvu.

Ovaj stav bit će iznesen u pisanom obliku, a taj će dokument biti potpisan na godišnjem samitu NATO-a koji se održava 9. srpnja. “Moramo napraviti korak nazad i pozdraviti sve što je Ukrajina učinila po pitanju reformi tijekom posljednje dvije i više godina.

Dok nastavljaju provoditi reforme, želimo razgovarati o dodatnim koracima koje je potrebno poduzeti, pogotovo na području borbe protiv korupcije”, kazao je, ustvrdivši kako je riječ o prioritetnoj stvari.

Korupcija postala glavnom temom

Predsjednik Volodimir Zelenski već mjesecima ustraje u zahtjevu da Ukrajina postane članicom Saveza nakon okončanja rata, tvrdeći kako na taj način želi zaštititi svoju zemlju od budućih invazija. Ulaskom Ukrajine u NATO, Europa i SAD bili bi primorani braniti Kijev u slučaju ruskih napada.

No, korupcija je postala jednom od glavnih tema u posljednjim razgovorima članica NATO-a koje vijećaju oko toga treba li Ukrajini ponuditi konkretan plan za njeno pristupanje Savezu. Telegraph je nedavno objavio da SAD blokira napore Velike Britanije i Europe kojima se Ukrajini želi dati “nepovratan” put prema članstvu u NATO-u.

Ukrajina se s korupcijom bori još od raspada Sovjetskog Saveza, a situacija je posebno zabrinjavajuća u ukrajinskoj vojsci. Zelenski je taj problem pokušao riješiti smjenjivanjem problematičnih vojnih i obavještajnih dužnosnika.

Lista reformi za Ukrajinu

Na Ukrajinu se zbog korupcije početkom lipnja obrecnuo i američki predsjednik Joe Biden u intervjuu za Time, u kojem je poručio da nije spreman podržati NATO-izaciju Ukrajine.

Dužnosnici i diplomati NATO-a dali su Ukrajini listu reformi koje mora provesti prije nego se priključi Savezu. “To je nešto što NATO radi potiho i ispod radara kako bi približili Ukrajinu članstvu”, kazao je izvor Telegraphu.

Inače, članice NATO-a su odlučile poslati u Kijev posebnog izaslanika, šireći civilnu nazočnost zapadnog vojnog saveza u Ukrajini, rekao je u srijedu glasnogovornik Saveza njemačkoj novinskoj agenciji dpa. Visoko rangirani dužnosnik biti će zadužen za koordinaciju političke i praktične potpore Saveza na terenu dok se Ukrajina nastavljati braniti od ruske invazije.

Službeno predstavništvo u Kijevu

Odluka o slanju stalnog posebnog izaslanika dolazi uoči samita NATO-a u Washingtonu od 9. do 11. srpnja na kojem se očekuje da će čelnici službeno po prvi put usvojiti plan koordinacije vojne pomoći Ukrajini u okviru službene misije nazvane NATO-ova sigurnosna pomoć i obuka za Ukrajinu (NSATU). Za sada se ne zna tko će biti postavljen na novu poziciju u Kijevu.

Glasnogovornik je rekao da će se sve detaljnije znati nakon službenog selekcijskog postupka. NATO već skoro deset godina ima službeno predstavništvo u Kijevu, uključujući i ured za vezu te informacijski i dokumentacijski centar koji postoji još od 1990-ih. To je predstavništvo, među ostalim, zaduženo za kontakte s ukrajinskim ministarstvima i vlastima u promicanju političkog dijaloga i praktične suradnje.

Koordinacija vojne pomoći

Nova službena NATO misija će nadgledati i obuku ukrajinskih vojnika u članicama NATO-a. Do sada su države članice Saveza koordinirale vojnu pomoć ne kroz sam NATO, već neformalnu Kontaktnu skupinu za obranu Ukrajine predvođenu SAD-om.

No europske saveznike je brinulo koliko se mogu osloniti na Kontaktnu skupinu pod vodstvom SAD-a ako na predsjedničkim izborima u SAD-u u studenome pobijedi Donald Trump, sumnjajući u njegovu spremnost da se nastave održavati vojni napori Ukrajine u ratu s Rusijom. Sjedište NSATU-a bit će u njemačkom Wiesbadenu.