FOTO: Marko Miščević

Što probati na Pizza Festivalu Zagreb? Donosimo vodič iz prve ruke kroz najbolje iz ponude

Već smo obišli sve kućice i probrali favorite

Gastro tema

Što probati na Pizza Festivalu Zagreb? Donosimo vodič iz prve ruke kroz najbolje iz ponude

Već smo obišli sve kućice i probrali favorite

FOTO: Marko Miščević

Upravo je krenulo treće izdanje Pizza Festivala Zagreb, koji će trajati do 2. lipnja na Trgu Josipa Jurja Strossmayera. Posjetitelje i ovaj put očekuju različite varijante najslavnijeg talijanskog jela, i to na 11 kućica; tu su Al Dente, Pizza Re, Pizza Social Club, RougeMarin, Zagyland, Picnic & Poma Food Boutique, Tutto Passa, Pizza Fritta i Oui Chef on Wheels, dok su kućice Central i Gingle Bells zadužene za ponudu pića. Uz bogatu ponudu hrane (uz pizze, neke kućice nude i sendviče, tjesteninu i slastice) i pića, osmišljen je i popratni program koji uključuje nastupe DJ-eva, slikarske radionice, silent kino i tematske kvizove. Pizza Festivala Zagreb posjetili smo čim se otvorio te si, kao i uvijek, dali truda i detaljno testirali ponudu.

Marko Miščević

Za razliku od nedavno održanog Asian Street Food Festivala, na kojem je bilo očito da većina hrane ima problem s autentičnošću (iako nije nužno bila i neukusna) i na kojem najbolji azijski restorani nisu sudjelovali, na ovom se festivalu može pojesti zbilja dobra pizza i još poneki talijanski specijalitet. U nastavku donosimo vodič kroz najbolja jela koja, po našem skromnom sudu, ondje možete probati i razloge zbog kojih smo odabrali upravo njih.

Mortadela & stracciatella

Marko Miščević

Kućica: Al Dente
Sastojci: krema od ricotte, mozzarella fior di latte, mortadela, pesto od pistacija, sir stracciatella, drobljene pistacije, bosiljak, ekstra djevičansko maslinovo ulje
Cijena: 17 €
Zašto nam se svidjelo: Al Dente radi najbolje pizze na ovom festivalu, baš kao i na prethodnom izdanju. Odlučili smo se istaknuti ovu s mortadelom i stracciatellom kao ultimativnu comfort pizzu, ali nećete pogriješiti ni ako odaberete bilo koju drugu. Sve su njihove pizze napoletane canotto, s debljim rubovima, i u svakom zalogaju osjetite da se pripremaju s vrhunskim sastojcima, a ogromni plus dajemo i zbog činjenice da ih osobno peče Enes Hrnjić, pizza majstor koji je u Al Denteu zadužen za pizze od prvog dana. Jedina zamjerka koju imamo jest cijena, koja je visoka u svakom slučaju, a pogotovo kad uzmemo u obzir da je za jedan euro viša od iste pizze u restoranu.

Trapani

Marko Miščević

Kućica: Rougemarin
Sastojci: umak rajčica, mozzarella, inćuni, kapari, luk, matovilac
Cijena: 9,8 ili 5,5 € (velika/mala)
Zašto nam se svidjelo: Kad bolje razmislimo, prethodna je pizza najbolja u napoletana kategoriji, a ova Rougemarinova u kategoriji pizze siciliane. Tijesto je deblje, ali također odlično, a nadjevi bogati vrlo ukusni. Izdvajamo pizzu s inćunima jer na drugim kućicama nema slične, ali jednako su dobre bile i sve ostale koje smo probali. Još jedna velika preporuka s naše strane.

Parmigiana

Marko Miščević

Kućica: Pizza Social Club
Sastojci: San Marzano rajčica, fior di latte mozzarella, parmigiano reggiano, grilani patliđani, sušene rajčice
Cijena: 8,5 €
Zašto nam se svidjelo: Oko ove se kućice iz festivala u festival uvijek stvara gužva, pa nam je bilo drago ustanoviti da im kvaliteta ni ove godine nije pala. Kušali smo vegetarijansku pizzu s grilanim patliđanima i sušenim rajčicama kojoj nismo pronašli veću zamjerku. Svakako pohvaljujemo izbor povrća na pizzi koje ne mora nužno biti ono najklasičnije, a cijena je vrlo korektna.

Pizza Re (Pizza kuće)

Marko Miščević

Kućica: Pizza Re
Sastojci: San Marzano rajčica, mozzarella fior di latte, pršut, cherry rajčica, rikola, grana padano, bosiljak, masline, maslinovo ulje, aceto krema
Cijena: 14,50 €
Zašto nam se svidjelo: Ultimativna gurmanska pizza koju će voljeti većina. Pizza Re kućica je debitant je na ovom festivalu i lijepo je vidjeti da su na njega došli dobro pripremljeni. Tijesto je bilo dobro, sastojci također, a osim njihove signature pizze probali smo i Picante s pancetom i feferonima koju također možemo preporučiti.

Truffle

Marko Miščević

 

Kućica: Picnic & Poma Food Boutique
Sastojci: focaccia, krema od tartufa, mozzarella, mortadela, kruška, grana padano, maslinovo ulje
Cijena: 9,50 €
Zašto nam se svidjelo: Za kraj ostavljamo jelo koje nije pizza, ali koje bi bilo šteta ne probati. Riječ je o gigantskim sendvičima u prefinoj sourdough focacci koje bez problema može dijeliti dvoje ljudi (zbog čega, čini nam se, predstavlja najbolju vrijednost za novac na festivalu) i u kojima se također nalaze probrani sastojci, poput roastbeefa, pistacija, tartufa i mortdale, ovisno o tome koji uzmete. Probali smo nekoliko i svi su dosta dobri.

Bonus: Na istoj kućici možete probati i vrlo ukusan Basil Mojito, twist dobro poznatog koktela koji u njihovoj verziji dolazi s bosiljkom, po cijeni od 7 eura.

Marko Miščević